Zbog klevećenja australska novina mora isplatiti Geoffreyu Rushu 1,8 milijuna eura

Australsko izdanje lista Daily Telegraph objavilo je u studenome 2017. godine članak pod naslovom „King Leer“ u kojem su napisali kako se poznati glumac Geoffrey Rush 2015. i 2016. godine tijekom proba za predstavu „King Lear“ u produkciji  Sydney Theatre Company „neprikladno ponašao“.  Rush ih je zbog toga tužio te je u travnju 2019. sudac Michael Wigney donio presudu po kojoj je novina oklevetala glumca impuitirajući mu da je pervertit, seksualni predator i seksualni nasilnik. Odšteta koja je ovom presudom određena iznosi 2,9 milijuna australskih dolara, ponajviše zbog toga što nakon tog teksta Rush nije više dobivao uloge. Sudac je ujedno rekao da je tekst „neodgovoran komad senzacionalističkog  novinarstva i to najgore vrste“. Australski Daily Telegraph žalio se na tu odluku ali je australski sud u četvrtak odbio žalbu po svim točkama te je potvrdio da se Geoffreyu Rushu mora isplatiti odšteta od 2,9 milijuna australskih dolara što je gotovo 1,8 milijuna eura.

Tekst Daily Telegrapha nastao je isprva na temelju podataka anonimnog informatora. Kasnije je objavljeno da je taj informator glumica iz predstave Eryn Jean Norvill koja je, navodno, bila žrtva neprikladnog ponašanja Geoffreya Rusha. Tijekom suđenja su Rushove kolege iz predstave, glumice  Judy Davis i Robyn Nevin te redatelj Neil Armfield, svjedočile u Rushovu korist. Glumac Mark Leonard Winter bio je, pak, na strani Eryn Jean Norvill. Ujedno, glumica Yael Stone tvrdila je kako je na pripremama za jednu drugu predstavu Rush i nju seksualno maltretirao, ali sudac nije dopustio da i ona svjedoči u ovom procesu. Na kraju je sudac zaključio kako je Eryn Jean Norvill sklona pretjerivanju i kićenju.

U žalbenom postupku sud je priznao kako je prilikom donošenja prve sudske odluke previše važnosti davano promotivnim intervjuima u povodu predstave u kojima je Eryn Jean Norvill hvalila suradnju s Goeoffreyem Rushom dok je ona na sudu rekla da je takve izjave davala pod pritiskom kako ne bi uništila samu predstavu. Međutim, suci su tijekom žalbenog postupka prihvatili svjedočenja redatelja Neila Armfielda i glumica Robyn Nevin i Helen Buday koji su ustvrdili kako je na probama odnos između Rusha i Eryn Jean Norvill bio pozitivan.  Ujedno su prihvaćene činjenice koje su u kontradikciji sa svjedočenjem Eryn Jean Norvill a to je da je ona otišla na večeru s njim, zatim da ga je pozvala na božićnu zabavu u kuću njezinih roditelja te da mu je dva dana prije posljednje predstave „Kralj Lear“ poslala „nježan“ e-mail. Žalbeni suci naveli su kako im nije jasno zašto je Eryn Jean Norvill  7. siječnja 2016. godine poslala Rushu e-mail prepun izraza ljubavi ako se on prema njoj ponašao onako kako je ona opisala.

Što se tiče tvrdnji da je Rush dirao grudi Eryn Jean Norvill žalbeni suci su usvojili prvotno mišljenje kako za to nema dovoljno dokaza. Ona je tvrdila kako joj je tijekom probe, u trenutku kada je imala zatvorene oči, Rush prošao rukom po desnoj strani njezinih grudi i spustio je do boka. Kolege s predstave svjedočili su da to nisu vidjeli a redatelj Neil Armfield izjavio je kako ni u jednom trenutku nije skidao pogled s pozornice te da je poput sokola pazio na to što se događa na pozornici. Kolega glumac Mark Winter svjedočio je u njenu korist tvrdeći da je Rush to napravio na lijevoj strani njezinog tijela. Sudac je ustvrdio kako ona govori o desnoj strani, on o lijevoj, te je odbacio njegovo svjedočanstvo.

Uslijed svega toga sud je donio odluku u korist glumca Geoffreya Rusha, a Daily Telegraph se može žaliti višoj instanci. Inače, Daily Telegraph u vlasništvu je izdavačke kompanije  Nationwide News koja je pak u vlasništvu News Corp, kompanije Ruperta Murdocha.

Komentiraj