Završni dio Puccini trilogije i Noć kazališta u HNK Ivana pl. Zajca

Dražen Šokčević

Završni, treći dio Puccini trilogije, opera ‘La bohème’ na pozornicu riječkog  HNK Ivana pl. Zajca stiže u subotu 16. studenog. Priču o ljubavi i siromaštvu mladih umjetnika boemskog Pariza režirao je glasoviti Fabrizio Melano, koji se kao majstor emocija operne scene potvrdio i u newyorškom Metropolitanu.

Nakon premijernih ‘Madame Butterfly’ i ‘Tosce’, predstava obnovljena u koprodukciji s Jyväskylä operom, vraća se uz međunarodnu solističku podjelu predvođenu Marjukkom Tepponen u ulozi Mimi, finskom sopranisticom koja je riječku publiku već oduševila i osvojila kao Donna Anna (Don Giovanni) te kao Margareta (Faust). Nakon svog spektakularnog debija 2009. godine u ‘Traviati’ u Jyväskylä operi, angažirana je u Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju gdje nastavlja redovito nastupati u važnim ulogama pa tako i kao Mimì s kojom je gostovala i u Operi u Grazu. Po prvi puta na riječkoj opernoj pozornici nastupiti Angelo Fiore kao Rodolfo i Kevin Greenlaw kao Marcello.

Tenor Angelo Fiore je pobjednik brojnih pjevačkih natjecanja, nastupio je u mnogim talijanskim opernim kućama (Genova, Livorno, Piacenza, Ravenna, Modena…), čest je gost na Puccini festivalu u Torre del Lagu, a prošlog je mjeseca debitirao i u Teatru alla Scala.

Bariton Kevin Greenlaw, rođen u SAD-u, po završetku školovanja bio je dio ansambla prestižne Nacionalne opere u Parizu, a potom se pridružio ansamblu Opere Dortmund. Uspješna ga je karijera vodila pozornicama velikih europskih opernih kuća gdje je tumačio ključne uloge baritonskog repertoara.

Kao gošća na izvedbi u ponedjeljak 18. studenoga, u ulozi Musette nastupit će Kaisa Ranta, finska sopranistica, koja je osim u domovini, s uspjehom nastupala u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Češkoj, Rusiji i Japanu.

Usto, povodom međunarodne Noći kazališta, u subotu 16. studenog, posjetitelji će u riječkom kazalištu od 17 sati moći i sami postati dijelom kazališne vremenske kapsule i simbolično otputovati u budućnost.

‘Vremenska kapsula Zajc’ projekt je koji bilježi i čuva zapise sudjelovanja publike u životu kazališta, tj. suživot grada i kazališta.

Već postoji stara vremenska kapsula: metalna tuba položena 1885. u konstrukciju zgrade, koja se danas, s dokumentima koje je sadržavala, čuva u Muzeju grada Rijeke. “Zajc” uključuje publiku u sadržaj nove vremenske kapsule i simboličnu pohranu 2020. godine. Sadržaj nove kapsule bit će uspomene publike na odlaske u kazalište tijekom godina, fotografije, audio i video snimke, tekstovi, sjećanja, intervjui, ankete, plakati, zapisi dojmova, isječci kreativnih procesa nastanka predstava…

Planira se i digitalizacija i objava starih arhivskih snimaka, fotografija i ostala arhivska građa ansambala Hrvatske drame, Opere, Talijanske drame i Baleta. Vrijedno i jedinstveno arhivsko gradivo objavom se želi učiniti dostupnim vanjskim korisnicima.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner