ZAVRŠIO DUBROVNIK FORUM Petrov: ‘Bilo bi odlično da se ostvare iznesene ideje’

FaH

Dubrovnik Forum na temu snažnijeg povezivanja zemalja članica Europske unije na prostoru Jadrana, Baltika i Crnog mora završio je u petak poslije podne i prema ocjeni sudionika Bože Petrova bilo bi odlično da se ostvare ideje iznesene na tom skupu.

Europa je zadala svoje ciljeve, oni su možda teški i zahtjevni, rekao je Petrov, potpredsjednik hrvatske vlade novinarima i dodao da i on i drugi panelisti vjeruju da ih je moguće ispuniti.

“Bilo bi zaista odlično kada bi ideje koje su iznijeli panelisti i funkcionirale”, rekao je Petrov koji je moderirao panelom “Povezivanje triju mora”.

Drugi dan foruma bio je praćen izjavama sudionika koji su komentirali transkript sastanka bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića s hrvatskim braniteljima što su izazvali val reakcija u hrvatskoj javnosti u jeku izborne kampanje.

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto pružio je dodatna objašnjenja o gradnji novog zida kojim se ta zemlja, kako je danas najavio mađarski premijer, želi obraniti od novog migracijskog vala prijeti Europi.

Szijjarto je, poštujući izbornu kampanju u Hrvatskoj, rekao novinarima da tek poslije izbora može govoriti o sadržaju razgovora o INA-i i MOL-u što ga  je održao s ministrom gospodarstva Panenićom.

Tek je kratko zamolio hrvatsku vladu da ne koči racionalne i logične gospodarske odluke kako bi INA i MOL mogli rentabilno poslovati.

To nije samo interes MOL-a već i interes Hrvatske, rekao je Szijjarto.

Potpisani dokumenti Dubrovnik foruma

Prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora “žila je kucavica” Europe i za njegov razvoj potrebno je 50 milijarda eura, rekla je u četvrtak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvarajući Dubrovnik forum s poljskim kolegom Andrzejem Dudom koji je istaknuo važnost energetskih projekata i najavio idući skup 2017. u Wroclavu.
Dvanaest država članica EU-a između triju mora – Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija imaju goleme mogućnosti za jačanje suradnje na vlastitu i korist cijele Unije, rekla je tada predsjednica.

Predsjednici su u četvrtak donijeli Dubrovačku izjavu kojom podupiru konkretne projekte energetskog, prometnog i digitalnog povezivanja srednje i istočne Europe i pozivaju zainteresirane iz cijelog svijeta da u njima sudjeluju.

Nakon okruglog stola prvog radnog dana na kojem su osim predsjednika Bugarske, Hrvatske, Litve, Mađarske i Slovenije sudjelovali i ministri, odnosno zamjenici ministara nekih članica, u petak su održana četiri panela na ministarskoj razini.
Potpisani su Memorandum o razumijevanju Jadransko-jonskog plinovova, zatim Zajednička izjava Gospodarskih komora zemalja sudionica i Sporazum o suradnji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE).

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač moderirao je okruglim stolom “Geopolitički izazovi”, a ministar gospodarstva Tomislav Panenić panelom “Jačanje energetske sigurnosti EU”.

Panelom koji je okupio Gospodarske komore moderirao je Želimir Kramarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, a panelom potpore start-up zajednice poslovnih anđela Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a.

Komentiraj