Zašto tvrtka Telur proziva ministra Horvata radi HEP-ove nabave kablova ‘teške’ 20 mil. eura

 

Direktor tvrtke Telur sumnja da ministar Darko Horvat Upravu HEP-a pritišće koordinirano s predstavnicima tvrtke Cotra i Elka, čija je ponuda za kablove čak 10 milijuna kuna skuplja od ponude njegove tvrtke i da zato HEP mjesecima odugovlači nabavu

Pismo koje je direktor tvrtke Telur iz Zagreba Alan Bubanović prošloga tjedna poslao Upravi HEP-a i direktoru HEP ODS-a Nikoli Šulentiću, u kojem traži hitno privođenje kraju natječaja za nabavu elektroenergetskih kabela koji se vuče još od kolovoza prošle godine, ukazuje na moguću ozbiljnu upletenost ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Darka Horvata u pritiske na Upravu HEP-a kako bi se na natječaju odabrala tvrtka koja je predala nepovoljniju, višu ponudu. Ako u informacijama o Horvatovim pokušajima da uz pomoć direktora HEP ODS-a Šulentića i jednog od njegovih pomoćnika Davora Sokača izvrši pritisak na čelnike HEP-a da ponište raniju odluku o odabiru i na natječaju odaberu tvrtku koja je ponudila višu cijenu doista ima istine, takva konstatacija upućuje na ozbiljne indicije da je ministar Horvat, iskorištavajući vlastiti politički položaj, utjecaj i veze, posve određenoj tvrtki nastojao ostvariti prednost pred drugima. Uza sve to, posve je opravdano posumnjati i na mogućnost da bi razlika u cijeni između ponude tvrtke koja je već bila odabrana i one koju je ponudila tvrtka, za koju moguće lobira ministar Horvat – a riječ je o iznosu od 10 milijuna kuna – mogla završiti u nečijem privatnom džepu.

U spomenutom pismu koje je Nacional dobio na uvid, uz konstataciju kako se političkim pritiscima nastoji ishoditi odabir ponude koja je za čak 10 milijuna kuna skuplja od one tvrtke Telur, izrijekom se navodi:

“Osobito držimo neprihvatljivim političke pritiske na samog naručitelja (HEP) da se odabere nepovoljnija ponuda Cotra d.o.o., za koje ne želimo vjerovati da dolaze od samog ministra Darka Horvata, jer bi se ovakvi pritisci mogli tumačiti kao zlouporaba položaja i ovlasti koja se sankcionira odredbama kaznenog zakona.”

 

 

‘Osobito držimo neprihvatljivim političke pritiske na samog naručitelja (HEP) da se odabere nepovoljnija ponuda Cotra d.o.o., za koje ne želimo vjerovati da dolaze od samog ministra Darka Horvata’

 

 

U dopisu se dalje tvrdi da su ministrovi pritisci na Upravu HEP-a, koordinirani zajedno sa onima predstavnika tvrtke Cotra i Elka (nekadašnja tvornica električnih kabela, danas u vlasništvu tvrtke Cotra), „nezakoniti i usmjereni na nanošenje štete RH“.

Dopis je, osim na adresu Uprave HEP-a i HEP ODS-a, upućen i na adrese ureda premijera Andreja Plenkovića, resornog ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, pa i ministra gospodarstva Darka Horvata.

Stupili smo u kontakt i s prozvanim ministrom Horvatom kako bismo mu dali priliku da komentira ove vrlo ozbiljne optužbe o mogućoj zlouporabi položaja ministra i ovlasti koje mu temeljem funkcije pripadaju, no on je u kratkom telefonskom razgovoru kazao tek da odbija komentirati takve navode i da „na takve upite ne želi odgovarati jer se ne želi miješati u procese javne nabave”, uz obećanje da će službeni odgovor uskoro stići iz Službe za odnose s javnošću njegova Ministarstva. U njihovom odgovoru pak stoji da „ministar Horvat nikada ni na koji način nije utjecao, a ni pokušavao utjecati na donošenje odluka od strane drugih institucija”.

Iz resornog Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobili smo tek neslužbenu informaciju da je Ministarstvo upoznato s problemom, no da još nisu donijeli odluku hoće li i na koji način reagirati na dopis koji su primili.

Prema informacijama do kojih je došao Nacional, HEP-ov Sektor za nabavu je u Elektroničkom oglasniku javne nabave 15. srpnja 2019. objavio poziv na nadmetanje u postupku javne nabave za nabavu elektroenergetskih kabela ukupne procijenjene vrijednosti nabave 245.199.000 kuna. HEP d.d. je proveo postupak, a HEP Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) kao član HEP Grupe bio je zadužen za tehničku evaluaciju ponuda pristiglih na natječaj. Jedna od ukupno tri grupe predmeta nabave unutar poziva odnosila se na nabavu kabela ukupne navedene vrijednosti 147.525.000 kuna. Na natječaj u spomenutoj grupi I. u propisanom su roku pristigle ukupno tri ponude, a među njima i ponude tvrtke Telur iz Zagreba i Cotra iz Varaždina. Javno otvaranje ponuda provedeno je 20. kolovoza prošle godine, a tek 2. prosinca iste godine, gotovo tri i pol mjeseca nakon otvaranja ponuda, HEP je objavio da je na natječaju odabrana tvrtka Telur koja je ponudila cijenu od 137.636.079,28 kuna, odnosno oko 10 milijuna kuna manje od iznosa navedenog u postupku javne nabave. Pritom se u pisanoj odluci o odabiru jasno navodi da je ponuda tvrtke Telur ekonomski najpovoljnija i da u postupku nema razloga za isključenje ponuditelja niti za odbijanje ponude, odnosno da je ponuda u skladu sa zahtjevima natječaja.

Unatoč tome, varaždinska tvrtka Cotra, čija ponuda nije bila objavljena jer je bila 10 milijuna kuna skuplja od Telurove, 16. prosinca je uložila žalbu na odabir Telura, tvrdeći da u njegovoj ponudi postoje sporni navodi i netočnosti. Prema riječima Nacionalova izvora dobro upućenog u cijeli postupak javne nabave, Cotra je u svojem prigovoru navela šest netočnosti zbog kojih smatraju da Telurova ponuda nije smjela biti odabrana, no svi su ti navodi, kaže isti izvor, bili tek formalne prirode. „Jedan od prigovora odnosio se i na ponuđeni pogonski kapacitet, za koji je Telurova ponuda čak bila povoljnija od tražene”, objasnio je. Cotra je prigovor, osim na adresu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), upućen i HEP-u kao naručitelju koji je nakon samo četiri dana, 20. prosinca, Cotri poslao pisani odgovor u kojem argumentima na svaki od prigovora brani svoju odluku o odabiru tvrtke Telurte DKOM-u predlaže odbacivanje žalbe tvrtke Cotra.

Komisija za kontrolu postupaka javne nabave je točno mjesec dana kasnije, od sedam prigovora predstavnika tvrtke Cotra navedenih u žalbi, prihvatila tri kao osnovana te je konstatirala da je žalba tvrtke Cotra djelomično osnovana, nakon čega je presudila da se predmet vraća na ponovno postupanje HEP-u kao naručitelju.

 

 

Iz Ministarstva gospodarstva poručili su da Horvat nije pokušavao utjecati na donošenje odluka drugih institucija, a iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike da su upoznati s problemom

 

 

HEP je potom početkom ožujka ove godine od tvrtke Telur zatražio da isprave i dopune svoju ponudu u skladu s odlukom DKOM-a, što je Telur i učinio početkom svibnja ove godine. U međuvremenu, odnosno u drugoj polovini veljače, tvrtka Telur je podnijela žalbu Visokom upravnom sudu, u kojoj traži poništenje odluke DKOM-a o djelomičnom prihvaćanju prigovora tvrtke Cotra, no 30. travnja Visoki upravni sud odbacuje njihovu žalbu. No prema riječima Nacionalova izvora, budući da je Telur početkom svibnja HEP-u poslao dopunjenu i ispravljenu ponudu, sudska odluka postaje bespredmetna te u Teluru očekuju da će se u ponovljenom postupku njihova ponuda izabrati kao najpovoljnija.

Na Nacionalovo traženje da pojasne zbrku oko spornog natječaja za nabavu kabela, iz HEP-a su potvrdili da je tvrtka Telur predala ponudu u otvorenom postupku javne nabave kabela koja je iznosom bila jeftinija od ostalih podnesenih ponuda te da je „stručno povjerenstvo Odlukom o odabiru za Grupu 1 odabralo ponudu ponuditelja Telur kao ekonomski najpovoljniju ponudu”, na koju je tvrtka Cotra uložila žalbu. Potvrđuju i da je rješenjem DKOM-a žalba usvojena kao djelomično osnovana i da je tim rješenjem HEP-ova odluka o odabiru poništena. „Budući da je postupak pregleda i ocjene ponuda u predmetnom postupku javne nabave još u tijeku, a da je postupak javne nabave tajan do završetka postupka, sukladno internim pravilnicima Sektor za nabavu nije u mogućnosti dostaviti informacije o točnim iznosima ponuda kao ni o eventualnim nepravilnostima niti pojašnjenjima ponuda”, stoji na kraju odgovora HEP-ove Službe za odnose s javnošću.

Komentiraj