Zašto je Petek šefu Pastor inženjeringa poručio da bi ga suradnja s drugima “koštala glave”

“To bi te koštalo glave”. To je poručio osumnjičeni u aferi JANAF Krešo Petek jednome od šefova tvrtki s kojima je njegov Elektrocentar Petek, kako sumnja Uskok, namještao natječaje u Janafu, upozoravajući ga da na jednom natječaju ne pokušava surađivati ni s kim drugim, osim s njegovim Elektrocentrom Petek. Dio je to mozaika sumnjivih natječaja što ih je Petek sklapao s Janafom u eri Dragana Kovačevića koji su, nakon uhićenja osumnjičenih, prerasli u prvorazrednu korupcijsku aferu koja ovih dana potresa vrh države.

No, iz transkripata tajno snimljenih telefonskih razgovora koji je Nacional dobio na uvid, a dio su Rješenja o provođenju istrage protiv osumnjičenih, korupcijska hobotnica spletena oko Janafa mogla biti biti mnogo veća od dojma koji je javnost mogla steći na temelju dosad objavljenih informacija. O tome svjedoči priča o namještanju natječaja, u koje sumnja Uskok, za dvadeset milijuna kuna vrijedan posao prve faze modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Janafovu Terminalu u Omišlju.

Petek je taj natječaj u Janafu, sumnja Uskok, unaprijed dogovorio s trećeosumnjičenim u aferi Janaf Vladom Zorićem, direktorom Sektora sigurnosti i zaštite Janafa. No da bi mogao objediniti ponudu, Peteku je bila nužna i tvrtka Pastor inženjering, jedna od dvije tvrtke nasljednice tvrtke Pastor, koja je do pred nekoliko godina bila u vlasništvu istaknutog dužnosnika HDZ-a Ivana Domagoja Miloševića, koji slovi kao mogući kandidat stranke za gradonačelnika Zagreba na predstojećim lokalnim izborima.

Zato je Petek posao dogovarao s članom uprave i zakonskim zastupnikom Pastor inženjeringa Danijelom Šternom. Detalje njihova razgovora Nacional detaljno, na temelju Uskokovih dokumenata, rekonstruira u novom tiskanom izdanju, argumentirajući kako je funkcionirala interesna hobotnica koja se, kako sumnja USKOK, korupcijom stavila u privilegirani položaj kada su bili u pitanju lukrativni poslovi koji su se morali odraditi u sklopu investicijskog ciklusa JANAF-a.

Razgovori između Peteka i Šterna vrlo uvjerljivo ocrtavaju model dogovorne ekonomije, čija je polazišna osnova korupcija i gdje se poslovi i ugovori dijele u jednom odabranom krugu poslovne zajednice, i to tako da se unaprijed eliminira bilo tko sa strane tko nije u talu s tim privilegiranim krugom.

Razgovori Kreše Peteka i Danijela Šterna, čiji su transkripti dijelom sažeti u Rješenju o provođenju istrage, bude ozbiljnu sumnju da su i među različitim tvrtkama koje su se prijavljivale na natječaje koje je raspisivao JANAF postojala nepisana pravila. Među ostalim, da se jedna drugoj ne miješaju u posao.

Konačni ishod razgovora Peteka i Šterna, ali i drugih Petekovih dogovora s čelnicima Janafa, bilo je potpisivanje Ugovora o izvođenju radova prve faze modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj, ukupne vrijednosti 19.998.539,19 kuna, koji su potpisali Dragan Kovačević i Miroslav Petek kao odgovorne osobe JANAF-a i Elektrocentra Petek.

Tajnoviti dogovori o javnim natječajima koji rezultiraju unaprijed poznatim ishodima, kao i time da se na velike natječaje javlja samo jedna tvrtka, otvaraju dakako i pitanje odvijaju li se takve rabote pod nekom vrstom političkog pokroviteljstva, te je li i što je o svemu znao Domagoj Milošević, saborski zastupnik HDZ-a i bivši vlasnik Pastora za kojeg je proteklih dana otkriveno da je također bio među posjetiteljima Kluba Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici u Zagrebu.

 

Komentiraj