ZAŠTITA NA RADU Ova mjesta u uredu leglo su zaraza i prijetnja zdravlju

Autor:

Pixabay

Svako jutro dolazimo na posao, skeniramo karticu, primamo kvaku, ulazimo u dizalo, biramo kat, pritišćemo tipku, kuhamo kavu u uredskoj kuhinji, sjedamo za računalo, tipkamo, skrolamo po mobitelu. Stol i računalo možda dijelimo s kolegom/kolegicom iz suprotne smjene, što dodatno komplicira stvar.

Sve te radnje obavljamo automatski, pri čemu nam ni na kraj pameti nisu mikrobi koji se putem “ukrcaju” na naše ruke, a mogu nam prenijeti prehladu, ječmenac, E. coli, salmonelu i još mnogo toga. Kako bismo smanjili rizik od zaraze i radno mjesto učinili sigurnim, u nastavku donosimo kritične točke, one koje bi trebalo redovito održavati čistima.

Stol

Stol je velika površina koju se često dodiruje. Čak i ako je radni stol samo vaš, kolege ili netko tko ostavlja spise će ga u nekom trenutku dotaknuti ili se nasloniti na njega i usput raširiti mikrobe.

Na njega padaju i mikrobi koji se prenose zrakom i kapljično. Kako biste mogućnost zaraze sveli na minimum, treba redovito dobro obrisati radni stol dezinficijensom.

Tipkovnica

Tipkovnice su leglo zaraza. U njima živi oko 7500 organizama, a prema novijim istraživanjima čak su 20.000 puta prljavije od zahodske daske. Procjenjuje se da osoba koja radi za tipkovnicom dođe u kontakt s 10 milijuna različitih bakterija.

U ništa boljem stanju nije ni računalni miš. Preporuka je tastaturu i miš čistiti jednom tjedno sprejem koji je za to namijenjen, rastvorom vode i octa ili pak alkoholom.

Rukohvati uredskog stolca

Rukohvate neprestano dodirujemo pa bi ih bilo dobro redovito čistiti. Za održavanje radnih površina čistima najpraktičnije je koristiti dezinficijens u spreju i papirnati ručnik, ali i redovito prati ruke koje su prijenosnici mikroba.

Uredska kuhinjica

Osim stola, stolca i tipkovnice, opasnost vreba iz uredske kuhinje. Razmislite o svim ljudima koji dođu uzeti nešto iz hladnjaka ili podgrijati ostatke hrane, ali i o namirnicama koje nerijetko zaboravljamo u hladnjaku pa se kvare.

Mikrovalna pećnica i hladnjak potencijalno su najveći izvor zaraze jer ih dodirujemo neposredno prije jela, stoga nakon što servirate hranu, a prije, nego što počnete jesti – operite ruke.

Tu su i kvake na koje također treba obratiti pozornost, odnosno kontak svesti na minimum i prati ruke nakon primanja kvake.

Naravno, ruke treba držati podalje od lica, očiju, usta i nosa te ne gristi nokte i olovke.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.