ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU Domovi su nam prečisti, to nije dobro za zdravlje

Autor:

Pixabay

Unošenje “dobrih bakterija” u prostor u kojem živimo, može prevenirati astmu i alergije kod djece. Naši su domovi postali prečisti, a to nije dobro, upozorava stručnjakinja za zdravu strategiju projektiranja zgrada i profesorica na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Sjeverna Karolina, Liz McCormick.  

McCormick nije otkrila “toplu vodu” već upozorila na to da gotovo sterilni uvjeti, kakvi danas vladaju u kućanstvima te činjenica da većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorima, vode u bolesti. Kultura pretjerane čistoće i mizofobija (iracionalni strah od bakterija i virusa, odnosno od zaraze) dodatno pogoršavaju stanje.

Higijenska hipoteza poznata je već nekoliko desetljeća, točnije od 1989. kada je epidemiolog David Strachan otkrio da su bebe rođene u velikim obiteljima bile otpornije na alergije jer su bile više izložene infekcijama.

S vremenom su znanstvenici otkrili da je nedostatak raznolikosti u mikrobioti djeteta donekle krivac za slabiji imunitet i otpornost na antibiotike u odrasloj dobi.

Ljudski imunološki sustav uči razlikovati stvari koje su opasne od stvari koje su sigurne te biva programiran da reagira na prve i ignorira potonje. Većina ove tolerancije imunološkog sustava događa se otprilike do šeste godine života, iako imunološki sustav nije potpuno zreo sve do duboke tinejdžerske dobi”, objašnjava Byram Bridle, izvanredni profesor virusne imunologije na kanadskom Sveučilištu Guelph.

Pretjerano čišćenje i korištenje svih mogućih sredstava za dezinfekciju, može dovesti do toga da djeca ne budu u dovoljnoj mjeri izložena mikrobima, zbog čega će biti podložnija alergijama i astmi.

Mikroorganizmi su posvuda: vani, u tlu, na biljkama, u hrani koju jedemo, u životinjama, u i na našim tijelima, u našim domovima. Ti mikroorganizmi su višestruko korisni – jačaju nam imunitet te održavaju zdravlje tla u kojem uzgajamo hranu.

McCormick kaže da domovi i zgrade također imaju jedinstvene ekosustave te da moderan pristup gradnji nije najblji za zdravlje stanara.

“Moderni pristup ‘zdravim’ zgradama vrti se oko potpunog uklanjanja mikrobnih zajednica, čime se eliminiraju organizmi koji su nepatogeni i neophodni za zdravu i snažnu imunološku funkciju”, objašnjava McCormick za Medical X Press. “Određene razine izloženosti mikrobima temeljne su za ljudsko zdravlje”, dodaje.

Jedna od metoda izlaganja mikrobima je “zasijavanje” doma probiotičkim bakterijama, kako bi djeca na siguran način bila izložena mikrobima. To može značiti da ćete nabaviti psa, mačku ili životni prostor obogatiti kućnim biljkama. Druga rješenja koja predlaže McCormick uključuju izbjegavanje pretjeranog čišćenja i poboljšanje ventilacije u zgradama.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.