Zaraćene strane u Jemenu obvezale se na korake prema prekidu vatre

Autor:

epa11040943 A ship crosses the Suez Canal towards the Red Sea in Ismailia, Egypt, 22 December 2023. On 18 December, the US Department of Defense announced a multinational operation to safeguard trade and to protect ships in the Red Sea, amid the recent escalation in Houthi attacks originating from Yemen, according to a press release from the U.S. Department of Defense. These attacks in recent weeks had prompted major shipping companies to reroute their operations and raised concerns of prolonged disruptions to global trade.  EPA/MOHAMED HOSSAM

EPA/MOHAMED HOSSAM

Jemenska vlada koju podupire Saudijska Arabija i proiranski hutisti obvezali su se na korake prema prekidu vatre, objavio je u subotu posebni izaslanik UN-a za Jemen.

Hutisti, koji kontroliraju sjeverni Jemen, bore se od 2015. protiv vojnog saveza predvođenog Saudijskom Arabijom. U tom sukobu poginule su stotine tisuća ljudi i 80 posto stanovništva Jemena postalo je ovisno o humanitarnoj pomoći.

Posebni izaslanik UN-a Hans Grundberg, u priopćenju koje je objavio njegov ured, rekao je kako “pozdravlja predanost strana skupu mjera za provedbu prekida vatre u cijeloj zemlji, poboljšanje životnih uvjeta u Jemenu i uključivanje u pripreme za nastavak inkluzivnog političkog procesa pod pokroviteljstvom UN-a.”

Grundberg će se “sada angažirati sa stranama kako bi utvrdili plan pod okriljem UN-a koji uključuje te obveze i podupire njihovu provedbu”, navodi se u priopćenju.

Plan, zajedno s prekidom vatre, uključivat će obvezu dviju strana da pokrenu izvoz nafte, isplate sve plaće u javnom sektoru, otvore ceste u Taizu i drugim dijelovima Jemena te dodatno ublaže ograničenja za zračnu luku Sanaa i luku Hudaydah” stoji u priopćenju.

Američki ministar obrane pozvao nacije da pomognu osigurati prolaz Crvenim morem

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala je prije više od osam godina protiv hutističkog pokreta nakon što je 2014. svrgnuo međunarodno priznatu jemensku vladu koju podržava Saudijska Arabija.

Hutistički dužnosnici u rujnu su posjetili Riyadh prvi put od izbijanja rata.

To je uslijedilo nakon prvog kruga konzultacija u kojima posreduje Oman između Rijada i Sane, koje su se odvijale paralelno s mirovnim naporima UN-a, kada su saudijski izaslanici posjetili Sanu u travnju.

Mirovne inicijative dobile su na zamahu nakon što su najveći rivali Saudijska Arabija i Iran pristali ponovno uspostaviti veze uz posredovanje Kine.

Trajni prekid vatre u Jemenu označio bi prekretnicu u stabilizaciji Bliskog istoka.

Grundberg je izrazio duboku zahvalnost za ključne uloge koje su igrali Saudijska Arabija i Oman u potpori stranama da dođu do ove točke.

Pozvao je sve strane “na maksimalnu suzdržanost u ovom ključnom trenutku kako bi se omogućilo povoljno okruženje za dijalog i uspješno zaključivanje sporazuma.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.