Kultura
Decoration icon

Munchen

Zaposlenik u njemačkom muzeju zamijenio sliku lažnjakom, original prodao: ‘Ne može objasniti svoje ponašanje’

Autor:

Pixabay

Zaposlenik njemačkog muzeja zamijenio je sliku lažnjakom i zatim prodao originalnu sliku kako bi kupio luksuzne proizvode – uključujući Rolls Royce i skupe ručne satove, navodi se to u izvještaju suda u Münchenu.

Tridesetogodišnji muškarac, koji ostaje neimenovan zbog strožih zakona o privatnosti u Njemačkoj, također je osuđen za krađu još tri umjetnička djela. Izbjegao je zatvor, ali mu je izrečena suspenzija od 21 mjeseca i naređeno je da muzeju vrati više od 60.600 eura.

U priopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak, Okružni sud u Münchenu naveo je da je prilikom izricanja kazne uzeto u obzir da je muškarac priznao i pokazao “iskreno kajanje”.

“Rekao je da je postupio bez razmišljanja”, stoji u sudskoj presudi.

“Danas više ne može objasniti svoje ponašanje”, dodaju.

Muškarac, koji je bio zaposlenik muzeja u Münchenu, radio je u odjelu za upravljanje zbirkom od svibnja 2016. do travnja 2018. tijekom kojeg je ukrao sliku “Das Märchen vom Froschkönig” (Priča o Princu Žabi) autora Franza von Stucka, zamijenio je lažnjakom i originalnu stavio na dražbu.

Lagao je jednoj aukcijskoj kući u Münchenu, tvrdeći da je slika nekada pripadala njegovim djedovima ili pradjedovima. Kasnije je prodana švicarskoj galeriji za 70.000 eura, a muškarac je dobio gotovo 50.000 eura u gotovini nakon što su oduzete aukcijske naknade.

Ukrao je još tri slike iz skladišta muzeja. Prodao je dvije – “Die Weinprüfung” (Testiranje vina) Eduarda von Grütznera i “Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge” (Dvije djevojke pri skupljanju drva u planinama) Franza von Defreggera. Jedno od umjetničkih djela prodano je putem aukcije, a drugo je direktno kupila aukcijska kuća, donoseći mu dodatnih 11.490 eura (12.184 dolara).

Koristio je novac da podmiri dugove i financira “luksuzan način života”, navodi sud, dodajući: “Optuženi je bezobzirno iskoristio priliku da pristupi skladištima… i prodao vrijedne kulturne artefakte kako bi osigurao visok životni standard za sebe i pokazao se”, piše CNN.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.