Započeli radovi na obnovi Kina Europa

Jutros je započela prva od tri faze radova na rekonstrukciji Kina Europa, izvijestili su iz Grada.

“Danas započinju radovi što će ovomu kultnom kinu vratiti stari sjaj, a do konca 2021. ćemo imati obnovljeno Kino Europa – za 21. stoljeće”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom obilaska radova.

“Ovo je jedno od pet kina koje smo spasili od tajkunskih privatizacijskih ralja. Prošle smo godine zatvorili ovo kino zbog nepoštivanja ugovora o zakupu i nedostatna ulaganja u objekt. Prva faza se odnosi na obnovu fasade i krovišta, druga na obnovu interijera, a treća na uređenje prostorija po uzoru na stari izgled. Ugovor s Arhitektonskim fakultetom je potpisan prošle godine u rujnu. S ovakvom obnovom ćemo u Kinu Europa uživati idućih 200 godina jer sve što vrijedi traje, a sve što traje vrijedi”, dodao je Bandić.

Profesor Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta, voditelj projekta obnove je objasnio da se započinje sa sanacijom pročelja koje će se vratiti u stanje iz 1925., kakvo je bilo na svome otvorenju.

Naglasio je kako su u drugoj fazi planirani restauracijski radovi na interijeru, dok će se u posljednjoj fai osuvremeniti prostor te će se ugraditi instalacije za moderno grijanje.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić je istaknula da je cjelovita obnova Kina bila neophodna te da se i ovog ljeta nastavlja s programom na ljetnoj pozornici Tuškanac.

Komentiraj