ZAPALJIVA RETORIKA Dodik: Hrvatska je izvršila agresiju na BiH, trebala bi šutjeti

Autor:

Milorad Dodik

Armin Durgut/PIXSELL

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je u nedjelju Hrvatsku da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini izvršila agresiju na tu zemlju, a ponovo je tvrdio kako je današnja Hrvatska odgovorna i za zločine počinjene u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata.

Dodik je to kazao reagirajući na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je ranije tijekom dana za posjeta hercegovačkom mjestu Stolac, kritizirao jednu publikaciju, predstavljenu u subotu u Sarajevu, u kojoj se tvrdi kako su i Hrvatska i Srbija bile države koje su izvršile agresiju na BiH što je, kako se tamo navodi, utvrđeno i presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Ljut što je Hrvatska bila jedan od sponzora rezolucije o Srebrenici

Grlić Radman je kazao kako se ne mogu uspoređivati uloge Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata.

Dodik ga je nakon toga verbalno napao, ljut zbog činjenice da je Hrvatska bila jedan od sponzora rezolucije kojom je Opća skupština UN osudila genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima 1995.

‘Hrvatska aktivno sudjelovala u ratu u BiH’

Naravno da je Hrvatska aktivno sudjelovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala niti jednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O sudjelovanju Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY) kvalificirajući to kao udruženi zločinački pothvat“, izjavio je Dodik lokalnim medijima u Republici Srpskoj.

Dodao je kazao kako bi Hrvatska “neka sponzorstva” sada rado zaboravila, no to ne može zbog sudskih presuda, a onda je današnju Hrvatsku optužio i za zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

‘Hrvatska bi trebala šutjeti’

“Hrvatska bi sada trebala barem šutjeti jer je upravo NDH počinila najveće zločine na ovom prostoru, počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom“, izjavio je Dodik.

GLASALE 84 DRŽAVE Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici

On je nešto ranije ovog mjeseca iznosio i optužbe o kolektivnoj krivnji za ustaške zločine kada je kazao kako je bilo “vrlo malo Hrvata” koji su se od toga distancirali.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Viktor

prije 3 tjedna

Zaista treba biti totalna neznalica pa izjednačavati nenarodni režim NDH sa suvremenom RH. Drugo, sve njegove tvrdnje su bez argumenata i to ih čini apsolutno nevalidnim. Ne razumijem kako to malo pametniji čitatelji u RS ne uviđaju.