OGLASILI SE IZ UREDA PREDSJEDNIKA ‘Dodikove tvrdnje neprihvatljive i neistinite! Hrvatska se nema čega stidjeti!’

Autor:

12.09.2022., Brdo kod Kranja, Slovenija - 11. godisnji sastanku na vrhu sefova drzava Procesa Brdo-Brijuni odrzao se u Brdu kod Kranja u Sloveniji. Predsjednik Republike Zoran Milanovic, kao supredsjedatelj, zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, bio je domacin sastanka. Uz domacine sastanku su prisistvovali i predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj, clanovi Predsjednistva Bosne i Hercegovine Zeljko Komsic, Milorad Dodik i Sefik Dzaferovic, predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic, predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vucic. Izjave za medije Predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovica.   Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Ureda predsjednika u ponedjeljak su se oglasili priopćenjem u kojem navode da predsjednik Zoran Milanović neprihvatljivim i nadasve neistinitima smatra tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac. Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao kako je „vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima”, što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod. Ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje povijesti, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo krivotvorenje istine. I to samo s ciljem kako bi se nekima dopao na jedan dan. Ovakve tvrdnje, osim što su potpuno neistinite, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivnje hrvatskom narodu.

Kao čovjek koji se ponosio svojim antifašističkim korijenima, Milorad Dodik dobro zna da su Hrvati među prvima u Europi formirali antifašistički partizanski odred te da su se hrvatski antifašisti borili ne samo za oslobođenje od njemačke i talijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim provodio.

Činjenica što je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave tzv. NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori kako Hrvati nisu prihvatili ustaški režim. Tijek Drugog svjetskog rata pokazao je da su Hrvati dali veliki doprinos antifašističkoj borbi ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH. Partizanska vojska u Hrvatskoj bila je narodna vojska u kojoj su uz Hrvate sudjelovali i Srbi i svi drugi koji su u fašizmu prepoznali zajedničkog protivnika. Ne samo da hrvatski narod u ogromnoj većini nije prihvaćao ustaški režim nego mu se, kada je to bilo najvažnije, i aktivno suprotstavio sudjelovanjem u antifašističkoj borbi za što je podnio ogromne žrtve.

O povijesti se mora govoriti argumentima, o povijesti se može i treba polemizirati, ali s puno više razuma nego što to sada čini Milorad Dodik. Hrvatska se nema čega stidjeti, upravo suprotno, ponosi se, jer je sudjelovanjem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobjednički put”, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornik Ureda Nikola Jelić.

KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE JASENOVCA Dodik: ‘U Srebrenici se nije dogodio genocid’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.