Robert Anic/PIXSELL

ŽALAC "Nije istina da je EK odbacila zahtjeve za sufinanciranje dizala"

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u četvrtak je nakon sjednice Vlade opovrgnula tvrdnje da Europska komisija nije prihvatila poziv za sufinanciranje ugradnje dizala u zgrade, te je upozorila da su građani mogli ugradnju dizala prijaviti u sklopu projekata energetske obnove, ali to nisu učinili.
Reagirajući na medijske napise o neuspješnom sufinanciranju ugradnje dizala, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u srijedu je izvijestilo kako čeka odgovor Europske komisije na zahtjev da se u izmjene operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” uvrsti i financiranje ugradnje dizala.
Upitana je li Europska komisija odbacila prijedlog ministarstva o dizalima Žalac je odgovorila niječno i opovrgnula medijske napise koji tvrde da je projekt propao.
“Nije istina da Europska komisija to nije prihvatila, 596 višestambenih zgrada prijavilo je projekt energetske obnove i dobili su ta sredstva. U sklopu izmjene fasada mogli su prijaviti i lift, no nitko ga nije prijavio”, kazala je.
Žalac ističe da je u Hrvatskoj kroz energetsku obnovu obnovljeno 775 javnih zgrada, te da su ugradili 9 dizala i 14 vertikalnih platformi.
Pojasnila je kako je nakon inicijative europarlamentarne zastupnice Biljane Borzan i udruga umirovljenika njezino ministarstvo obavijestilo Europsku komisiju da želi napraviti pilot natječaj ako Europska komisija to dozvoli.
“Čekamo cjeloviti odgovor i onda ćemo pristupiti ili pilotiranju ili pripremi takvog projekta za sljedeće financijsko razdoblje”, kazala je Žalac istaknuvši da samostalna ugradnja dizala uz financiranje EU-a nije bila moguća ni u Hrvatskoj niti u drugim zemljama EU-a.
Najavila je da će prijedlog izmjena operativnog programa biti službeno upućen Europskoj komisiji tek u lipnju, pa se onda očekuje odgovor.
Upitana može li se reći da je projekt sufinanciranja ugradnje dizala ipak propao, Žalac je odgovorila da se nije radilo o projektu nego o inicijativi.
“To nije projekt, to je inicijativa koja se zove ‘Projekt dostupnost do stana’, mi smo onda bili počeli prikupljati s korisnicima informaciju kolika je potreba za izgradnjom dizala. Žao mi je da u 596 projekata energetske obnove, gdje je horizontalna mjera bila mogućnost ugradnje lifta, niti jedan lift, na žalost, nije prijavljen”, kaže Žalac.

Komentiraj