Zaklada ‘Hrvatska kuća srca’ u suradnji sa Studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu javnozdravstvene kampanje ‘Oživi me’, ovaj vikend održava edukaciju o kardiopulmonalnom oživljavanju za djelatnike Zagreb parkinga.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9 000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Djelatnici Zagreb parkinga tijekom radnog vremena veliki dio svog dana provode u kontaktu s građanima te će zahvaljujući ovoj edukaciji biti u mogućnosti pristupiti postupku kardiopulmonalnog oživljavanja i nekome možda spasiti život. Edukacijom djelatnika Zagreb parkinga o osnovnim postupcima oživljavanja doprinosi se povećanju sigurnosti građana Grada Zagreba.

Javnozdravstvena kampanja ‘Oživi me’, u sklopu koje je educirano više od 3 000 osoba, odvija se od 2014. godine.

Komentiraj