hina

ZagrebDox: Od Pape do Elvisa u programu “Poznati o poznatima”

Međunarodni festival dokumentarnog filma u svom posebnom programu predstavlja filmove proslavljenih autora koji se bave istaknutim i karizmatičnim ličnostima iz suvremenog svijeta politike, religije, kulture i društva, od pape Franje do legende Elvisa.

Istaknuti njemački redatelj Wim Wenders, koji je već napravio sjajne prikaze umjetnika i slavnih (Buena Vista Social Club, 1999; Pina, 2011; Sol zemlje, 2014), u svom novom radu “Papa Franjo, čovjek od riječi” portretira poglavara Katoličke crkve koji se gledateljima izravno obraća i govori o gorućim problemima današnjeg društva i Crkve koju pokušava reformirati.

U središtu filma “Susret s Gorbačovom” još jednog velikog imena njemačke kinematografije, Wernera Herzoga, je posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza, kontroverzni “arhitekt” perestrojke i glasnosti. Kako najavljuju sa ZagrebDoxa, Herzog naoružan britkom ironijom i u ležernom izdanju, s umirovljenim državnikom i šarmerom razgovara u jednom moskovskom uredu.

Stota godišnjica Bergmanova rođenja obilježena je još jednim važnim filmom, “U potrazi za Bergmanom”, osobni hommage švedskom klasiku, u režiji istaknute predstavnice novog njemačkog filma Margarethe von Trotta. Nakon četiri desetljeća igranofilmske karijere to je njezina prva dokumentarna forma.

Dvostruki pobjednik Sundancea Eugene Jarecki vozi se u filmu “Kralj” po SAD-u u originalnom Rolls-Royceu Elvisa Presleya uoči predsjedničkih izbora 2016. godine i raspravlja s brojnim poznatim ličnostima o tome što je ostalo od mita o američkom snu 40 godina nakon “kraljeve” smrti te o vrijednostima koje Amerika danas utjelovljuje.

Jedan kultni automobil igra važnu ulogu u filmu “El Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice, kao i u životu bivšeg urugvajskog predsjednika, simpatičnog Joséa “Pepea” Mujice, skromnog farmera koji živi jednostavnim životom na farmi cvijeća, a vozi se na posao u predsjedničku palaču u staroj Bubi, svojoj najvrjednijoj pokretnoj imovini.

Festival će se u Zagrebu održati od 24. veljače do 3. ožujka.

Komentiraj