epa

ZAČARANI KRUG Washington naredio zatvaranje ruskog konzulata u San Franciscu

Sjedinjene Države su odredile Rusiji rok do subote da zatvori svoj konzulat u San Franciscu i dvije podružnice njihovih službi, u Washingtonu i New Yorku kao odgovor na drastično smanjenje osoblja američkih diplomatskih predstavništava u Rusiji.

U priopćenju objavljenom u četvrtak, američki State Department navodi da želi prekinuti začarani krug koji neprestano kvari odnose između Sjedinjenih Država i Rusije i nada se da ta odluka neće izazvati nove odmazde.

U odgovoru na nove sankcije koje je odredio američki Kongres, ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio krajem srpnja smanjenje broja osoblja koje radi u veleposlanstvu i u američkim konzulatima u Rusiji: 755 diplomata i djelatnika, ruskih ili američkih do petka moraju napustiti funkcije. Američka diplomatska nazočnost moža maksimalno iznositi 455 osoba, što je razina ruske nazočnosti u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države su morale početkom kolovoza izaći iz dviju diplomatskih zgrada blizu Moskve.

Washington je obznanio da će najaviti svoj odgovor do 1. rujna.

“U duhu jednakosti na koji se pozivaju Rusi, tražit ćemo od ruske valde da zatvore svoj konzualt u San Franciscu, podružnicu u Washingtonu i još jednu podružnicu konzulata u New Yorku. To se mora obaviti do 2. rujna”, objavio je u četvrtak State Department.

“Uz te mjere, dvije zemlje će imati po tri konzulata, ali mi smo odlučili omogućiti ruskoj vladi da zadrži neke podružnice u nastojanju da okončamo začarani krug u našim odnosima”, dodao je. On je ponovo pozvao na poboljšanje odnosa koje je na najnižoj razini od kraja Hladnog rata, navodi Washington.

Komentiraj