ZA NACIONAL GOVORI VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ ‘Koalicija s HDZ-om moguća je, ali tek nakon izbora’

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje u travnju će obilježiti deset godina postojanja. Dugogodišnji predsjednik stranke i aktualni osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić u razgovoru za Nacional analizira trenutačnu poziciju i stanje u stranci, odgovara na pitanje kako je doživio smjenu na čelu stranke kad ga je u listopadu na mjestu predsjednika HDSSB-a zamijenio Dragan Vulin i govori o svomodnosu s Branimirom Glavašem. Bez obzira na tvrdnje da će biti župan samo do lipnja i na pola mandata povući se s te funkcije, Šišljagić obavlja svoje protokolarne dužnosti. Intervju za Nacional dao je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, nakon otvaranja retrospektivne izložbe Julija Knifera. Informacije o odlasku odbacuje i kaže da ga na to može natjerati samo politički progon. Tvrdi da će HDSSB na parlamentarne izbore izići samostalno, a u stranci su uvjereni da nijedna hrvatska Vlada neće moći sastaviti svoj kabinet bez suradnje s njima. Šišljagić je Nacionalu posredno najavio moguću koaliciju s HDZ-om.

[quote_box_center]

  • ‘Glavaš je za mene žrtva političkog progona, ali ljut sam na njega zbog štrajka glađu i odbijanja tekućine’
  • ‘Na parlamentarne izbore HDSSB izlazi samostalno. Vjerujem da ćemo nakon izbora imati značajan utjecaj na sastavljanje izvršne vlasti. U tom smislu moguća je suradnja s HDZ-om, ali isključivo na programskim načelima’

[/quote_box_center]

NACIONAL: HDSSB za nešto više od mjesec dana obilježava desetu obljetnicu postojanja. Kako kao dugogodišnji predsjednik stranke gledate na to razdoblje?

HDSSB je nastao kao pokret i izraz sveopćeg nezadovoljstva ekonomskim stanjem u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, posebno odnosom nacionalnih političkih elita koje su sustavnim zanemarivanjem i maćehinskim odnosom slavonsko-baranjsku regiju pretvorili u najsiromašniji dio Hrvatske. Centralizirana država u čiju se blagajnu kroz porezni sustav slijevalo više od 90 posto svih javnih financija nije vodila računa o ravnomjernoj raspodjeli novca iz državnog proračuna u funkciji osiguranja ravnomjernog razvoja svih hrvatskih regija. Uzalud smo nas nekolicina u Hrvatskom saboru pokušavali uvjeriti tada vladajuće u neodrživost takvoga stanja, u potrebu znatno većeg ulaganja u ovaj dio Hrvatske kako bi se pokrenula proizvodnja i gospodarstvo u cjelini.

Kad je HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru donijela državni proračun za 2005. u kojem su opet izostali svi važni kapitalni i strateški projekti u Slavoniji i Baranji i odbijeni svi naši amandmani, bilo je jasno da bez odlučne političke borbe i radikalizacije nema opstanka za žitelje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. U travnju 2005. Inicijativni odbor za osnivanje udruge građana HDSSB trebao je održati sjednicu u prostoru Hrvatske gospodarske komore u Osijeku, gdje smo po nalogu tadašnje vlasti naišli na zaključana vrata. Nepunih šest mjeseci kasnije utemeljen je i registriran HDSSB kao udruga građana, a nakon godinu dana i politička stranka HDSSB. I to su počeci naše političke borbe za naš zavičaj, za našu Slavoniju, Baranju i Srijem, borbe protiv siromaštva, borbe za održivi razvoj. Ta politička borba za gospodarsku regionalizaciju, za pravedan porezni sustav i decentralizaciju traje i danas. Za bolju Hrvatsku, za ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija, za napredak i dostojan život svakog hrvatskog građanina. Tada su nas HDZ-ovci, u čemu se osobito isticao Vladimir Šeks, prozivali autonomašima i rušiteljima ustavno-pravnog poretka. Danas, deset godina poslije, sve relevantne stručne i znanstvene institucije, pa i ozbiljne političke stranke, ukazuju na potrebu regionalizacije, decentralizacije, promjene poreznog sustava te ravnomjernog i ujednačenog razvoja Hrvatske.

NACIONAL: Koliko se u zadnjih deset godina u odnosu Zagreba prema Slavoniji i Baranji stanje promijenilo?

Nažalost, situacija je iz godine u godinu sve lošija. Na to je zasigurno utjecala svjetska kriza i recesija, ali prije svega potpuno promašena nacionalna politika HDZ-ovih i SDP-ovih vlada. Centralizacija i metropolizacija još je izrazitija, sve ključne odluke donose se u Zagrebu, birokracija buja i strahovito je spora, a pravosuđe neučinkovito i nevjerodostojno. U takvim uvjetima nedostaju toliko željene investicije. Država je zbog enormnog zaduživanja pred bankrotom, aktualna vlast djeluje izgubljeno, potrebne odlučne reforme su izostale, a država još više opterećuje svoje građane, ali i gospodarstvo novim porezima i nametima.

NACIONAL: Od listopada 2014. više niste predsjednik HDSSB-a. Kako se osjećate i jeste li zbog toga razočarani?

Nemam razloga biti razočaran. Gospodin Vulin ima stručne, profesionalne i ljudske kvalitete. On je bio moj izbor i za zamjenika župana i mislim da se na toj funkciji već dobro snašao i dokazao.

NACIONAL: Kakvu budućnost vidite u stranci?

U politici sam već dvadeset godina. I nisam se ni u jednom trenutku opterećivao svojom političkom budućnošću. Na svakoj dužnosti davao sam cijelog sebe. To i sada činim. Politika mi nije profesija, u politici danas jesi, sutra nisi. No jako mi je važno dobro obaviti svaki posao i svojim radom opravdati povjerenje.

NACIONAL: Pojavile su se tvrdnje da ćete se u lipnju, nakon što istekne pola vašeg mandata, povući s mjesta osječko-baranjskog župana. Ako je to točno, kamo idete?

I do mene su došle takve priče i kombinacije. Ne isključujem mogućnost da je to želja određenih pojedinaca ili političkih suparnika. Uostalom, što sve nisu činili i ne čine u pokušaju da me na sve moguće načine kompromitiraju. Za župana su me izabrali birači, ukazali mi povjerenje da vodim Osječko-baranjsku županiju. I to povjerenje ne namjeravam izigrati kojekakvim prizemnim političkim kombinacijama i manipulacijama. Nemam namjeru povući se s mjesta župana, ne pada mi na pamet iznevjeriti povjerenje ljudi koji su me birali.

NACIONAL: Uskok provodi istragu protiv vas od svibnja prošle godine zbog sumnji u zlouporabe položaja i ovlasti. Pod sumnjom ste da ste zajedno sa suradnicima sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od 142.000 kuna, a Osječko-baranjsku županiju oštetili za otprilike 200.000 kuna. U kojoj je fazi postupak i je li to razlog za povlačenje?

Moram priznati da nikada u životu nisam pomislio da ću se naći u takvoj situaciji. I ne pada mi na pamet povući se zbog raznoraznih potpuno neutemeljenih laži i pritisaka. Vjerujem da će pokrenuta istraga biti objektivna i profesionalna i na kraju otkloniti sve sumnje što ih siju ovakve monstruozne optužbe i insinuacije. Prozivali su me i prije, kao autonomaša, rušitelja ustavno-pravnog poretka, s najviših državnih instanci javno prozivali da sam državni neprijatelj u vrijeme izbora za osječko-baranjskog župana 2009., pokušali kompromitirati raznoraznim gadostima. Ovaj put istražne radnje provode se još od 18. rujna 2013., već godinu i pol. Dovoljno vremena da se utvrdi jesam li ili nisam lopov. Ne bojim se nikoga, jer mi je savjest čista. I mirno spavam. Za razliku od onih koji i u ovom slučaju pokušavaju lažima i konstrukcijama kompromitirati i mene i HDSSB.

NACIONAL: Branimir Glavaš ponovo je u Remetincu. Koliko cijela situacija oko njega još uvijek opterećuje stranku?

Glavaš je utemeljitelj HDSSB-a, general Hrvatske vojske i heroj Domovinskog rata. Kad se suprotstavio vlasti, započeo je politički progon i politički proces protiv njega, kako bi ga eliminirali iz politike i razbili HDSSB. Glavaš je žrtva političkog progona već punih deset godina, otkad je pokrenuo HDSSB koji su Sanader i HDZ doživjeli kao ozbiljnu političku prijetnju. Poznati su mi svi detalji iz sudskog postupka: neprofesionalni i nemoralni postupci Vladimira Fabera na mjestu načelnika policije, proglašenje krunskim svjedokom Krunoslava Fehira, ubojice po vlastitom priznanju, sami ste ovih dana svjedoci cirkusa na relaciji Županijski sud u Zagrebu – Vrhovni sud – Ustavni sud. Ne postoji ni jedan jedini suvisli dokaz da je Branimir Glavaš naredbodavac ili izvršitelj tih zvjerskih zločina. I zato je stranka stala iza njega. Zbog više nego očitog politički motiviranog progona i sudskog postupka, a bez relevantnih dokaza, HDSSB nikada nije priznao presudu sudbene vlasti. Tražimo pravedan i objektivan sudski postupak, bez političkih i inih pritisaka kojima smo svjedočili.

NACIONAL: U kakvom ste danas odnosu s Glavašem? Je li točno da ste u sukobu?

Mnogi politički “uglednici” željeli bi da jesmo. Moram ih razočarati. S Glavašem sam u dugogodišnjem prijateljskom odnosu. Doduše, ne slažemo se u svemu, ljut sam na njega što ovih dana štrajka glađu i odbija tekućinu. Pokušao sam ga neki dan odgovoriti od toga, jer upravo to i jest cilj naših zajedničkih političkih neprijatelja: da ugrozi svoje zdravlje i dovede u pitanje svoj život.

12.03.2015., Osijek - Vladimir Sisljagic, zupan Osjecko-baranjske zupanije i bivsi predsjednik HDSSB-a.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
‘Koalicija s HDZ-om moguća je, ali tek nakon izbora’Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

NACIONAL: Stranka je bila najveći član Saveza za Hrvatsku koji više ne postoji. Gdje vi vidite razloge loših rezultata na izborima za Europski parlament i predsjedničkim izborima?

Savez za Hrvatsku okupljen je u funkciji europarlamentarnih izbora. U situaciji kad je Hrvatska jedna izborna jedinica HDSSB je procijenio da ima kudikamo više šanse dobiti jednog europarlamentarnog zastupnika u udruživanju stranaka srodnih političkih programa nego da na izbore ide sam, jer je regionalna stranka. I ne bih rekao da je rezultat bio loš. Nedostajala su nam 204 glasa da HDSSB u Europarlamentu ima jednog zastupnika. Savez za Hrvatsku jednoglasno je podržao odluku Milana Kujundžića da se kandidira za predsjednika Republike. Sukladno financijskim mogućnostima, i HDSSB je sudjelovao u toj kandidaturi. Sve ostalo, pa i rezultat, u najvećoj mjeri ovisilo je o Kujundžiću. Ne doživljavam to kao neuspjeh HDSSB-a.

NACIONAL: Bliže se parlamentarni izbori. Biste li lakše surađivali s Tomislavom Karamarkom nego što surađujete sa Zoranom Milanovićem?

Na dužnosti župana surađivat ću i s crnim vragom ako je to za dobrobit naše županije i njenih žitelja. Dosad sam kao župan imao u pravilu vrlo korektne odnose i dobru suradnju na brojnim projektima koji su provedeni ili se provode u Osječko-baranjskoj županiji s nadležnim ministarstvima i institucijama neovisno o tome je li na vlasti bio HDZ ili SDP. Komunikacija, razgovori, usuglašavanja određenih stajališta, poglavito onih ključnih, nacionalnih, prijeko su potrebni radi iznalaženja najboljih rješenja.

U razmišljanjima glede politike i sveukupnih društvenih i inih odnosa u Hrvatskoj velike su razlike u odnosu na Tomislava Karamarka, a jednako tako i na Zorana Milanovića.

NACIONAL: Na koje razlike mislite?

Mislim na politička stajališta HDSSB-a koja se jasno razlikuju od stajališta HDZ-a, ali i SDP-a. Karamarko i Milanović su personifikacije tih dviju stranaka. Mi smo regionalna stranka i tražimo regionalizaciju, decentralizaciju, promjenu poreznog sustava i veću mogućnost udjela poreza na lokalnoj razini. Više je nego očito da HDZ i Karamarko to odbija. S druge strane, Milanović, premda u Planu 21 ima jasno naznačenu regionalizaciju, po tom pitanju nije napravio ništa. SDP je tu na istim osnovama i danas kao i 2011. godine kad je dobio izbore. Mi se u tim pitanjima jako, jako razlikujemo.

NACIONAL: Kakva je strategija HDSSB-a za parlamentarne izbore? Je li i u kojim okolnostima moguća koalicija s HDZ-om?

Na parlamentarne izbore HDSSB izlazi samostalno. Vjerujem da ćemo nakon parlamentarnih izbora imati značajan utjecaj na sastavljanje izvršne vlasti. U tom smislu moguća je suradnja HDSSB-a, ali isključivo na programskim načelima.

NACIONAL: Krivite li Krešimira Bubala zbog gubitka izbora u Osijeku?

Mislim da je u svom mandatu gradonačelnika Krešimir Bubalo obavio izvrstan posao. Stabilizirao je vrlo problematičnu zatečenu financijsku situaciju u Gradu Osijeku i pokrenuo niz projekata i gradskih investicija. HDSSB je 2013. s 14 vijećničkih mandata u Gradskom vijeću postigao izvrstan rezultat. I Bubalo je kao kandidat za gradonačelnika u prvom krugu imao jako dobar rezultat. A rezultat drugog kruga izbora posljedica je političkog inženjeringa osovine HDZ-a i SDP-a oko koje su se okupile sve ostale političke opcije u Osijeku protiv HDSSB-a. Nažalost, rezultat takvog političkog inženjeringa danas trpe građani Osijeka.

Komentiraj