Weinsteinovim žrtvama 18,8 milijuna dolara, nisu svi sretni ovom nagodbom

Žrtve seksualnog nasilja Harveya Weinsteina dobiti će 18,875 milijuna dolara što je rezultat nagodbe u parnicama koje su se vodile protiv nekada slavnog američkog producventa koji je osuđen na 23 godine zatvora. Ovaj iznos rezultat je dviju građanskih parnica. Jedne, koju je 2018. podnio državni odvjetnik protiv Harveya Weinsteina, njegovog brata Boba i njihove filmske kompanije The Weinstein Company, i druge, koju je grupa žena podigla 2017. godine zbog seksualnog nasilja nekadašnjeg filmskoig mogula.

Ovu nagodbu treba odobriti sud nakon čega će se stvoriti fond iz kojeg će se isplatiti žene koje su bile žrtve seksualnog nasilja Harveya Weinsteina. One će moći podnijeti zahtjev za financijskom odštetom  u tajnosti. „Nakon svog tog nasilja, prijetnji i diskriminacije žrtve će konačno dobiti pravdu“, izjavila je državna odvjetnica Letitia James dodajući kako se njezin ured dvije godine borio za žrtve Harveya Weinsteina.

Što se tiče građanske parnice koju je povela grupa žena 2017. godine, oglasila se glumica Caitlin Dulany koju je Weinstein napao na filmskom festivalu u Cannesu 1996. godine. „Kada sam podijelila svoju priču o napadu znala sam da put do pravde neće biti lak. Harvey je desetljećima izbjegavao odgovornost koristeći svoju moć iza mreže obmana te sam odlučila pridružiti se građanskoj tužbi kako bi došli do promjene. Ponosna sam na ovu nagodbu kojom će se pomoći brojnim ženama koje su predugo čekale na pravdu“, izjavila je Dulany.

Ovom nagodbom tužitelji povlače optužbe protiv članova uprave The Weinstein Company, njihovih direktora i Boba Weinsteina a ured državne tužiteljica neće moći podići tužbu protiv njih. Novac za ovaj fond uplatiti će osiguravajuća društva.

Odvjetnici Douglas Wigdor i Kevin Mintzer, koji zastupaju šest žena, također žrtava Harveya Weinsteina, ne slažu se s ovom odlukom i tvrde kako su se time prodale one žene koje su se složile s ovim iznosom. „Predložena nagodba je potpuna prodaja Weinsteinovih žrtvi i iznenađeni smo državnim odvjetnikom koji se hvali ovim prijedlogom koji je loš na nekoliko razina“, izjavili su odvjetnici i objasnili svoj stav.  „Prvo, Harvey Weinstein nije prihvatio odgovornost za svoja djela. Drugo, Harvey Weinstein nije platio nikakav novac u ovoj nagodbi iako je proglašen krivim na sudu na Manhattanu. Treće, njegovi branitelji koji su navodno znali za njegoivo ponašanje, primiti će milijune dolara na ime svojih troškova. Četvrto, ako sud prihvati nagodbu, žrtve koje ne žele sudjelovati u ovoj nagodbi već žele da se Harveya Weinsteina proglasi odgovornim, neće se moći naplatiti od osiguranja“, naveli su i najavili da će se na sudu suprotstaviti ovoj nagodbi.

Komentiraj