Washington optužio Moskvu da pomaže u širenju teze o kemijskom napadu

Pixabay

Sjedinjene Države su u petak optužile Rusiju da je proširila tezu o kemijskom napadu u Alepu, koji su prema sirijskom režimu vodile oporbene skupine, a cilj Damaska i Moskve je bio potkapanje prekida vatre u Idlibu.

A Washington tvrdi da je sirijski režim Bashara al-Assada suzavcem napao civile 24. studenoga, kako bi to izgledalo kao pobunjenički napad klorom, naveo je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino.

Rusko ministarstvo obrane je zajamčilo da su pobunjenici bacali granate s klorom u Alepu koji je bio pod kontrolom režima. Sirijski mediji su izvijestili o stotinjak hospitaliziranih zbog respiratornih problema.

Washington tvrdi da ima vjerodostojne informacije koje to pobijaju.

“Sjedinjene Države su zabrinute jer su prorežimski dužnosnici zadržali kontrolu nad mjestom napada što im omogućuje da kontaminiraju položaj prije istrage Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW)”, rekao je Palladino.

“Upozoravamo Rusiju i režim protiv manipuliranja položaja napada i pozivamo ih da zajamče sigurnost nepristranim i neovisnim inspektorima, kako bi odgovorni odgovarali”, dodao je.

On drži da su Rusija i Sirija iskoristile taj navodni napad kao priliku da potkopaju povjerenje u prekid vatre u Idlibu, posljednjem velikom uporištu oporbe predsjedniku Basharu al-Assadu.

Rusija je odgovorila zračnim napadima u pokrajini Idlib i oslabila primirje na snazi od sredine rujna.

Sjedinjene Države, kao i druge zapadne vlade, UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava redovno optužuju sirijski režim za kemijske napade.

U travnju 2017. je u napadu sarinom u Khan Sheikhounu poginulo više od 80 ljudi, među kojima više od 30 djece. U listopadu 2017. su stručnjaci UN-a i OPCW-a utvrdili da je za napad odgovoran sirijski režim. Rusija je odbacila zaključke istražitelja koji su krajem listopada ocijenili da je sirijski režim odgovoran za napad sarinom.

Komentiraj