Vuk Vuković: “Vladin sažetak Plana oporavka sklepane su makete”

Autor:

Nfoto

Ekonomist i voditelj Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika Vuk Vuković detektirao je za dnevnik.hr dva problema s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, kojega je sažetak Vlada u srijedu predstavila Saboru.

Zastupnici dobili samo sažetak Plana oporavka, iznijeli niz prigovora

”Po meni, ne uspijevaju u dva temeljna cilja. Prvi, i jedan od temeljnih ciljeva samih smjernica Europske komisije jest da se postigne dugoročan i održiv ekonomski rast. Kroz čitav sažetak projekata vidim vrlo malen potencijal da pokrenu taj rast”, ističe Vuković u razgovoru s reporterom Mislavom Bagom.

Iako u Vladi tvrde da imamo niz infrastrukturnih projekata, kojim ćemo pomoći privatnom sektoru da krenu u gospodarski oporavak, Vuković kaže da u tome dolazimo do drugog problema. ”Većina tog novca završit će u privatnom sektoru kroz proces javnih nabava, koji dugo traju i izuzetno su podložni korupciji”, napominje Vuković.

Većina je projekata iz Vladinog sažetka, ističe Vuković, na razini maketa. ”Direktno su prepisani iz pet Vladinih dokumenata i Vlada to otvoreno priznaje. Iz strateških dokumenata koji su se orijentirali na dugoročna ulaganja, tako da je hrpa tih dokumenata sklepana”, rekao je Vuković.

Mrak-Taritaš: “Vrhunska je besramnost bila predstaviti Saboru tek sažetak Plana oporavka”

Na pitanje može li se gospodarstvo vratiti u onakvo stanje kakvo je bilo 2019. godine, Vuković odgovara da ne smatra tako. ”To su projekti s vrlo malo povrata”, kaže.

Smatra da je upitna konstrukcija Vlade o profitiranju u građevinarstvu. ”Ako i profitiraju, ako se prelije u privatan sektor, pitanje je koje će firme i pojedinci novac novac dobiti”, rekao je.

Na pitanje hoće li to onda biti bačen novac, Vuković kaže da će velik dio biti bačen. Procijenjeno je da će sedam posto od predviđenih 40 milijardi ići privatnom sektoru. ”To je za pomoć malim firmama, direktno. Ali indirektno, upitno je gdje će taj novac ići”, ponovio je Vuković.

Vuković je kazao kako se boji da će Vlada morati dizati poreze.

”Tog se ja bojim. Imat ćemo veliki deficit. Dug je značajno narastao. Već su to najavili kroz zdravstvo, vidjeli ste izjave ministra koji je najavio neke poteze. Kako ćemo zatvarati deficit? Dizanjem poreza. Nadam se da se to neće dogoditi, ali bojim se da hoće”, procijenio je Vuković.

Stručnjak je zaključio da je program ”pisan s birokratima,u dogovoru s EU birokratima”. ”Svaka kućica je označena, i to sve paše, a neće imati nikakav efekt na ekonomski rast”, poručuje.

Savjetnik premijera: “Zbog interesa javnosti i Sabora objavili smo sažetak Plana oporavka”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.