Mrak-Taritaš: “Vrhunska je besramnost bila predstaviti Saboru tek sažetak Plana oporavka”

Saborska oporba u srijedu je ustvrdila kako Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), koji su u sažetku dobili na uvid, sadrži stare projekte po sistemu – copy paste.

Iz oporbe su napomenuli i da je Hrvatska dobila najviše novca, jer je među najsiromašnijma u EU.

Dobili smo samo sažetak dokumenta, sredstva su raspoređena bez analize, no “vrag je u detaljima, a detalja nema”, ustvrdio je  Siniša Hajdaš Dončić (klub SDP-a) ocijenivši kako je stoga rasprava o tome zapravo besmislen posao.

Hrvatska je, uz Grčku jedna od zemalja koja je dobila najviše EU sredstava, 6,3 milijarde eura bespovratno i 3,6 milijarde eura povoljnih zajmova, jer je među najsiromašnijim zemljama EU, istaknuo je dodavši kako to nije ovisilo o uspješnosti premijera.

Nema besplatnog novca i treba ga vratiti, upozorio je ocijenivši kako će administrativna forma biti zadovoljena, dokument će proći – i “to je to”.

Anka Mrak Taritaš (Glas Centar) rekla je da nije za pohvalu to što je Hrvatska dobila najviše EU sredstava u odnosu na BDP, jer je među najlošijim EU članicama.

Kao nevjerojatnu besramnost ocijenila je predstavljanje sažetka NPOO u Saboru ustvrdivši kako se čak i iz njega vidi da se radi o lošem dokumentu.

Radi se o skupu prastarih dokumenata koji su skupljali prašinu i izvukli ste stare ideje, ustvrdila je Mrak Taritaš poručivši kako su njegovi kreatori umjesto toga mogli pogledati kako se to radi u zemljama uspješnijima od naše. Podsjetila je kako će uskoro biti 13 mjeseci od zagrebačkog potresa, a da sustavna obnova još nije počela izrazivši bojazan da će Hrvatska propustiti i ovu priliku.

Marijana Puljak (klub Centar Glas) rekla je kako se razgovara o skici dokumenta koji ima 700 stranica koje nisu vidjeli.

Nakon 30 godina hrvatske samostalnosti  – među najsiromašnijim smo zemljama EU. Drago nam je da smo dobili toliko EU sredstava, ali nam je žao što nam toliko trebaju, a tu nas je dovelo političko upravljanje sredstvima sve ove godine, ocijenila je Puljak.

Ministri branili NPOO – nije plagijat

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs odbacio je tvrdnje kao je dokument plagijat ustvrdivši kako on nikada u životu ništa nije plagirao.

Podsjetio je na problem nedostatka nastavničkog kadra osobito u izvangradskim područjima i to prvenstveno matematike, fizike, kemije i biologije, Najavio je i obnovu školske infrastrukture poručivši kako ni jedna županija pri tome neće biti zapostavljena.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovarajući na oporbene kritike rekla je kako hrvatski građani znaju, vide i osjećaju što je Vlada sve učinila, odbacivši tvrdnje kako su sredstva “isprošena od EU” naglasivši kako je taj novac namijenjen ubrzanju reformi i oporavku. Napominjući kako kultura u predloženom planu nije zasebna komponenta najavila je značajna ulaganja u tom sektoru.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat poručio je oporbi kako svi koji žele vidjeti i pročitati cjelovit dokument NPOO će za to imati mogućnosti. Izvijestio je kako neće biti energetske obnove zgrada koje nisu konstrukcijski i statički stabilne, jer ne bi mogle podnijeti novo opterećenje te najavio obnovu energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je daljnje unaprijeđenje javne uprave, suzbijanje korupcije te izrazio potrebu primjerenijeg uređenja i stvaranje preduvjeta za rad od kuće. Što se tiče reformskih procesa u pravosuđu najavio je skraćenje trajanja sudskih procesa i stvaranje kvalitetnijeg antikorupcijskog okvira i jačanje institucija. Također je najavio jačanje instituta mirenja kao predsudski način rješavanja sporova te usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra.

Vučemilović (DP): Dokument je upitne provedbe

Vesna Vučemilović (klub Domovinskog pokreta) poručila je kako ne mogu podržati predloženi dokument “upitne provedbe”, koji nisu ni vidjeli i izrađen je u “atmosferi tajnosti”.

Na što da dajemo primjedbe, na sažetak, upitala je.

Sažetak je preopćenit, u njemu je sve manje tržišne ekonomije i sve više države koja guši slobodu poduzetništva. Očekivali smo više od tog dokumenta budući je Hrvatska u svim područjima ispod prosjeka EU, poručila je.

Silvano Hrelja (klub HSS-HSU) pozdravio je unaprjeđenje sustava mirovina i smanjenje siromaštva kao i povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite te uvođenje vaučera za obrazovanje i stjecanje znanja i vještina.

Zvonimir Troskot (Most) naglasio je važnost stimuliranja poduzetništva koje može potaknuti oporavak umjesto ulaganja u infrastrukturu koje donosi vrlo mali povrat uloženih sredstava na jako dugi rok.

Komentiraj