VUJČIĆ: “Industrija i građevinarstvo oporavili se do razine od prije koronakrize”

Industrija i građevinarstvo vratili su se na razinu od prije koronakrize, izjavio je danas guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

Izjavio je to na konferenciji “Dan velikih planova” na kojoj su sudjelovali i predsjednik Republike Zoran Milanović te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, prenio je HRT.

Vujčić je podsjetio kako se ljetos govorilo da Hrvatsku čeka katastrofalna jesen. “Nije mi jasno kako bi jesen mogla biti gora od proljeća kad je bila karantena”, komentirao je Vujčić. “Ne može biti lošije kada nemate lockdown. Imamo predviđen pad BDP-a za 8 posto. Fleksibilnost ekonomije je vrlo važna. Naši vanjski trgovinski partneri očekuju manji pad BDP-a od Hrvatske”, kazao je.

Vujčić je rekao kako se industrija puno brže oporavila nego uslužni sektor te da su u HNB-u napravili tri scenarija tijekom proljeća.
“Pesimistični, realni i optimistični, sad smo između realnog i optimističnog scenarija. Do 2022. godine nećemo doći na razinu BDP-a iz 2019. godine. Očekujemo rast BDP-a tijekom 2021. godine za 6 posto”, kazao je.

Ustvrdio je da se “industrija vratila na razinu od veljače od prošle godine”, kao i da se “građevinarstvo vratilo na razinu prije krize”. “Imate dvije industrije koje su imale jači oporavak”, zaključio je, dodajući kako se realni promet trgovine na malo nešto sporije oporavio zbog utjecaja turizma u trećem kvartalu koji ima značajan efekt na trgovinu, a usluge ugostiteljstva su u bitno lošijoj situaciji te će oporavak u tom sektoru trajati duže.

Ministar Ćorić tvrdi da će sljedeća godina biti “godina oporavka”. “Međutim, šok koji je pogodio hrvatsko gospodarstvo, kao i sva svjetska gospodarstva, učinio je da se propituju i struktura hrvatske ekonomije i njezina otpornost na sve vrste šokova i u konačnici na smjer u kojem idemo”, kazao je.

Predsjednik Republike Zoran Milanović kazao je da se kao društvo i ekonomija moramo otvoriti jer introvertirani poslovni modeli i zatvorenost društva su put u nekonkurentnost i dugoročno zaostajanje. “Proteklih 30 godina nismo iskoristili kako smo mogli, ali ova kriza i veliko zatvaranje kroz koje smo prošli otvaraju nam nove mogućnosti. Moramo se dogovoriti što je novi ekonomski identitet republike, on mora proći tranziciju od divne zemlje za odmor do super zemlje za rad”, kazao je predsjednik.

Komentiraj