VUČIĆU POTONULE SVE LAĐE ‘Mnogi su se predomislili i zabili nam nož u leđa. Glasat će za rezoluciju UN-a’

Autor:

Serbian President Aleksandar Vucic and his wife Tamara Vucic, look on ahead of the departure of Chinese President Xi Jinping following a two-day state visit, at Nikola Tesla Airport in Belgrade, Serbia, May 8, 2024. REUTERS/Marko Djurica Photo: MARKO DJURICA/REUTERS

MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u New Yorku gdje je održao nekoliko sastanaka sa stalnim predstavnicima država članica pri Ujedinjenih naroda.

Prisustvovat će u četvrtak, 23. svibnja, sjednici Opće skupštine UN-a na kojoj će biti razmatran prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Na početku govora iz New Yorka rekao je kako je “dobio razočaravajuće informacije da će neke zemlje promijeniti stav oko rezolucije i prikloniti se onima koji su veliki i jaki, ali će biti i onih koje će izdržati pritisak i boriti se za istinu“.

Osvrnuo se i na rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju su potvrdili međunarodni sudovi.

“Dobili smo podatke, bit će razočaravajućih vijesti o odnosu nekih država od kojih nismo očekivali nož u leđa, ali bit će i onih koji će izdržati pritisak”, rekao je Vučić.

VUČIĆ I DODIK BIJESNI Rastu napetosti zbog rezolucije o Srebrenici

Rekao je kako vjeruje da će se mnogi koji će glasati za rezoluciju pravdati i objašnjavati kako to rade za dobro Srbije.

“Ponavljat će praznu priču da to nije kolektivna krivnja srpskog naroda i da oni vole Srbe, itd., a onda očekujete već od petka i subote pokušaje smirivanja situacije – Srbi su nam najbolji prijatelji i nastavimo kao da ništa nije bilo“, rekao je Vučić.

Dodao je da postoji desetak zemalja koje sebi ili bilo kome drugome ne mogu objasniti zašto će glasati i ići protiv srpskih prijatelja, osim da su poslušnici nekih većih.

ČEKA SE IZGLASAVANJE Što piše u Konačnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici?

“Nijemci će otvoriti Opću skupštinu UN-a kao najizraženiji paradoks. Kako je sudbina čudna, pa se događa da nam Njemačka i nakon Prvog i Drugog svjetskog rata sudi. Odgovorit ću, ovo mi je jako teško i jako dobro razumijem. Vidim kako neki već pričaju što će raditi u sljedećoj vladi, jer se podrazumijeva da će biti marionete i da će služiti onima koji donose rezoluciju protiv Srbije. Neću na to pristati, ali ću se boriti za Srbiju“, rekao je Vučić.

Od prvog spominjanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Vučić vodi žestoku kampanju negiranja genocida i lobiranja da se rezolucija ne usvoji, često koristeći termine kojih nema u Rezoluciji, poput one da su svi Srbi etiketirani kao krivci za počinjeni genocid.

Sličnu propagandu u Bosni i Hercegovini širi i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 4 tjedna

Bobu treba reći Bob, genocid nije napravljen samo nad Bošnjacima u Srebrenici, već i nad Hrvatima u Varešu i Vukovaru. U Varešu su glavnu ulogu imali Bošnjaci. Međunarodni sud pravde odnosno ALAT ANGLOSAKSONSKOG SVIJETA je izjednačio žrtvu i agresora (zemlju Srbiju).