NAKON SASTANKA Szijjarto stao uz Dodika, protivi se rezoluciji o Srebrenici

Autor:

12.05.2024., Spomen podrucje Donja Gradina, Kozarska Dubica (BiH) - Povodom obiljezavanja Dana sjecanja na zrtve ustaskog zlocina u koncentracionim logoru Jasenovac govore su drzali Milorad Dodik, predsjednik RS, Milos Vucevic, premijer Srbije, Andrija Mandic, predsjenik Skupstine Crne Gore, i Gideon Greif, izraelski historicar.
Photo: Dejan Rakita/Pixsell Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dejan Rakita/PIXSELL

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik dobio je u srijedu u Budimpešti potporu sadašnje mađarske vlade u nastojanjima da spriječi donošenje rezolucije kojom bi Ujedinjeni narodi podsjetili na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine i odali počast žrtvama tog zločina.

Dodik već godinama njeguje dobre odnose s vladom Viktora Orbana, a u srijedu je, nakon susreta s njim, održao i sastanak s ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, koji je nakon toga pred novinarima ponovio kako Budimpešta bezuvjetno podupire aktualnog predsjednika Republike Srpske i ne smatra ga odgovornim za probleme koji postoje u BiH.

Szijjarto je kazao kako Mađarska tijekom svog predstojećeg predsjedanja Vijećem EU kani uložiti najveće napore na očuvanju mira na europskom kontinentu, a pritom posebice drži do mira i stabilnosti na Balkanu.

Ustvrdio je kako odluke EU često doprinose podizanju napetosti na zapadnom Balkanu što je, po njegovu sudu, uzročnik mnogih kriza u toj regiji.

KULTURA MIRA Evo kad će Opća skupština UN raspravljati o rezoluciji o Srebrenici

Dodao je kako bi bilo važno da BiH što prije postane članicom EU, a smatra kako je sada glavna zapreka na tom putu “jednostrano djelovanje” visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je izmijenio izborni zakon BiH u tehničkom dijelu.

Szijjarto smatra kako će odnose u BiH pokvariti i rezolucija o Srebrenici koja bi, po njegovu sudu, mogla dovesti do “demoralizacije srpskog naroda”.

“Mađarska će glasati protiv rezolucije koja, namjerno ili nenamjerno, demonizira cijeli srpski narod vezano za tragediju u Srebrenici”, ustvrdio je Szijjarto unatoč činjenici da predložena rezolucija niti jednom rječju ne spominje srpski narod, a inzistira na individualnoj odgovornosti za genocid.

U odgovoru na pitanja novinara potvrdio je kako Mađarska neće primjenjivati europski pakt o migracijama i “neće popustiti pred prijetnjama Bruxellesa” a primat će samo “legalne migrante”.

Dodik je kazao kako se raduje mađarskom predsjedavanju Unijom kao i da je Mađarskoj posebice zahvalan jer se protivi rezoluciji o Srebrenici za koju tvrdi da će zakomplicirati stanje u BiH “do mjere potpune paralize”.

“Rezolucija je neobvezujuća no poslužit će za moralnu diskvalifikaciju srpskog naroda“, ustvrdio je Dodik. Također je napao je visokog predstavnika Schmidta optužujući ga za sve probleme koje BiH sada ima, a kolektivno je optužio Njemačku zbog politike koju vodi prema njoj.

KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE JASENOVCA Dodik: ‘U Srebrenici se nije dogodio genocid’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.