Vučićev ministar policije hvali se diplomom s nepostojećeg sveučilišta u Londonu

Nakon što je pompozno otvorio aerodrom u Kraljevu koji radi dva sata tjedno, srpski predsjednik suočio se sa zahtjevima za ostavkom njegova vjernog suradnika Nebojše Stefanovića

Danas je Vidovdan, veliki i sveti dan za sve Srbe. Prošlo je 630 godina od boja na Kosovu, 20 godina od agresije NATO-a. Vidovdan proslavljamo na Aerodromu Morava. Ovo je mjesto gdje Srbija može ići u nebo, na bilo koje mjesto na svijetu, do bilo kojih destinacija”.

Tim riječima je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 28. lipnja u Kraljevu obilježio otvaranje trećeg međunarodnog aerodroma u Srbiji, pored postojećih u Beogradu i Nišu. Nekoliko dana kasnije je objavljeno radno vrijeme novog međunarodnog aerodroma, “mjesta gdje Srbija može ići u nebo, na bilo koje mjesto na svijetu”. Saopćeno je da će Aerodrom Morava primati putnike svake srijede od 12 do 14 sati. Vučićevo “mjesto gdje Srbija može ići u nebo” će raditi dva sata tjedno!?

Aerodrom Morava je slika Vučićeve Srbije. Zemlje čiji lider gotovo svakodnevno govori o ekonomskim uspjesima njegova režima, iako nije teško pronaći podatak da je za sedam godina Vučićeve vladavine Srbija zabilježila najniži ekonomski rast od 16 država srednje i istočne Europe.

Gotovo istovremeno, slovenska aviokompanija Adria Airways je institucijama Europske unije prijavila još jedno Vučićevo čedo – srpskog nacionalnog avioprijevoznika Air Serbia, tvrdeći da ta firma, kršeći međunarodne propise, prima nedozvoljenu državnu pomoć, što je jedini razlog njenog opstanka.

Usprkos tim pikantnim ekonomsko-političkim problemima, srpsku javnost je proteklih dana mnogo više zainteresirala priča o (ne)postojećoj fakultetskoj diplomi ministra unutrašnjih poslova i potpredsjednika Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) Nebojše Stefanovića. Četrdesetdvogodišnji Stefanović je vjerni Vučićev suradnik i sljedbenik, zbog čega je od 2012. zauzimao funkcije predsjednika parlamenta, potpredsjednika vlade i ministra policije. Sve vrijeme insistirajući da se ispred njegova imena navodi doktorska titula.

Osnovna karakteristika Vučićevih javnih istupa je da često ne govori istinu. Stefanović koristi isti obrazac, uključujući pojačanu dramatiku. Tako je prije četiri godine, kada je na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici Vučić zasut kišom kamenja, komadima zemlje, plastičnim bocama i cipelama, Stefanović ocijenio da se “dogodio pokušaj ubojstva i to na najmonstruozniji način – kamenovanjem“.

Sklonost negiranju značaja obrazovanja i proglašavanje fakultetske diplome ‘formom’ Vučić je odlučio objelodaniti 10. srpnja. Koji se u Srbiji, zbog rođendana Nikole Tesle, obilježava kao nacionalni Dan nauke

Kada je u siječnju 2015. u centru Beograd pretučen snimatelj turske novinske agencije Anatolia Nihad Ibrahimkadić kojem su trojica napadača polomili nekoliko kostiju lica, Stefanović je rekao da “očekuje od policije da u sljedećim satima rasvijetli taj slučaj i privede osumnjičene”. Ni poslije četiri i pol godine nitko nije uhićen, niti je Stefanović ikada više spomenuo Ibrahimkadića.

Nakon što su u proljeće 2016. u centru Beograda, u četvrti Savamala, desetine maskiranih nasilnika, uz pomoć bagera, srušile niz zgrada u gluho doba noći i time omogućile nastavak radova na Vučićevu nakaznom arhitektonskom projektu “Beograd na vodi”, Stefanović je pružio interesantno objašnjenje zašto policija nije reagirala na taj zločin. Naveo je da su prilikom rušenja bile pokidane žice za napajanje električnom energijom, pa je postojala opasnost da u mrklom mraku policajce udari struja. Je li postojala opasnost da civili nastradaju, Stefanović nije obrazložio.

Kada su krajem listopada 2016. u šumi u blizini Vučićeve kuće, u beogradskom predgrađu Jajinci, pronađeni ručni bacač Zolja i četiri ručne bombe, Stefanović je izjavio da se na tom području, u radijusu od jednog kilometra, tijekom tri dana nalazilo „97 sigurnosno interesantnih osoba visokog nivoa“. Prema Stefanovićevim riječima, 2012. je protiv nekih od tih 97 osoba bila vođena istraga jer su bile osumnjičene za pokušaj ubojstva pripadnika najistaknutijih državnih institucija.

„Radi se o pucačima, kako se to kaže žargonski, odnosno ljudima koji su u kriminogenoj sredini poznati kao izvršitelji teških krivičnih djela ili osumnjičeni za izvršenje teških krivičnih djela“, naglasio je Stefanović, uz zaključak da je saslušano 37 osoba, ali da nikome nije određeno zadržavanje iza rešetaka. Nikada poslije toga Stefanović nije spomenuo 97 “pucača” koji su radili Vučiću o glavi.

Kada je u listopadu 2016. u Beogradu izrešetan trgovac drogom i vođa navijača nogometnog kluba Partizan Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi, Stefanović je poručio: “Objavljujemo rat ovoj vrsti mafije. Bit će to teška borba koju policija i sigurnosne snage moraju podnijeti, ali to moramo učiniti zbog naših građana. U ovom ratu država mora pobijediti”. Od tada je na ulicama Beograda u mafijaškim obračunima poginulo tridesetak ljudi. Dr. Stefanović se ovih dana našao u centru pažnje ne zbog rezultata ministarstva policije, na čijem je čelu, već zbog njegove stručne spreme.

Proteklih godina je znak pitanja dopisivan uz diplome niza Vučićevih bliskih suradnika.

Vučićev prethodnik na funkcijama predsjednika Srbije i lider SNS-a Tomislav Nikolić posjeduje diplomu s novosadskog privatnog Fakulteta za menadžment koji je, kako tvrdi, završio 2006. Srpska radikalna stranka, čiji je lider Vojislav Šešelj, konstatirala je, međutim, da je svojevremeno Nikolića, kada je bio potpredsjednik te partije, kandidirala na izborima za šefa države kao građevinskog tehničara, pa je postavila pitanje zašto je krio da ima fakultetsku diplomu. Nikolić je, službeno, drugu godinu studija završio za tri dana, od 13. do 16. lipnja 2006. Pred televizijskim kamerama Nikolić nije odgovorio na pitanje koji je smjer završio na specijalističkom diplomskom studiju, ali je ipak te 2012. pobijedio na izborima za predsjednika Srbije, čime je otvorio put Vučiću da postane najmoćnija osoba u zemlji.

Prije pet godina je osporen doktorat ministra financija Srbije i bivšeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, uz obrazloženje da je plagirao više od trećine doktorske disertacije, nazvane “Kreiranje vrijednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije”, uglavnom kopirajući rad o privatizacijama i restrukturiranju u Eritreji. Beogradski Fakultet organizacionih nauka je, međutim, zaključio da rad Malog “sadrži određene propuste u načinu citiranja”, ali da “iza njih ne stoje nečasne namjere”, već su “zanemarljivog obima u odnosu na ciljeve istraživanja i ukupne znanstvene doprinose disertacije”.

Za doktorat guvernerice Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković se tvrdi da više od 20 posto teksta čine pasusi prepisani iz radova drugih autora, bez citiranja. U nekim rečenicama su jedine razlike sinonimi, kao što su “promjenjiva”, umjesto “varijabilna”, ili “zbog toga”, umjesto “stoga”. Jorgovanka Tabaković je doktorirala 2011. na privatnom Fakultetu za uslužni biznis Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice, s tezom “Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primjeru Republike Srbije”. Univerzitet Educons je dao do znanja da ne namjerava pokrenuti proceduru za provjeru mogućeg plagijata.

U toj grupi državnih funkcionera sa sumnjivim diplomama i akademskim zvanjima 2014. našao se i ministar policije Stefanović, zahvaljujući doktorskom radu nazvanom “Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnim samoupravama (primjer grada Beograda)” koji je godinu dana ranije obranio na Fakultetu za poslovne studije privatnog beogradskog Univerziteta Megatrend. Stefanović je optužen da je plagirao značajan dio disertacije napisane na srpskom jeziku. U četveročlanoj komisiji pred kojom je Stefanović branio taj rad bili su Sung Jo Park iz Južne Koreje i Francuz Jean Jacques Chanaron. Oni ne razumiju srpski jezik. Univerzitet Megatrend je, međutim, ocijenio kako nema temelja da se poništi Stefanovićeva doktorska disertacija.

Megatrend je interesantna srpska institucija, među čijim diplomcima su i bivša najbolja tenisačica svijeta Jelena Janković, košarkaške zvijezde Miloš Teodosić i Boban Marjanović te pobjednica Eurosonga 2007. Marija Šerifović.

Univerzitet se razvio iz Poslovne škole Megatrend nastale 1989. godine u Beogradu. Vlasnik Megatrenda je Mića Jovanović koji je tvrdio da je doktor znanosti i da je to zvanje stekao na London School of Economics. Prije pet godina je, međutim, utvrđeno da Jovanović laže. Jovanović je tvrdio i da ga je 2013. odlikovao tadašnji španjolski kralj Juan Carlos, da je bio član istraživačkog tima Massachusetts Institute of Technology, na projektu “Budućnost rada automobilske industrije, s fokusom na robotizaciji procesa proizvodnje”, da je nositelj “priznanja Međunarodna Sokratova nagrada Sveučilišta u Oxfordu, za dostignuća ostvarena u znanosti, obrazovanju i kulturi”. Pokazalo se da ništa od toga nije istina.

Jovanović je izjavio da je više od 50 posto članova Glavnog odbora Vučićeva SNS-a završilo Megatrend ili studira na tom sveučilištu i da je sličan postotak i što se tiče Socijalističke partije Srbije, čiji je lider šef srpske diplomacije Ivica Dačić. Nezavisni sindikat policije Srbije koji ima više od 20.000 članova potpisao je s Megatrendom ugovor o dugoročnoj obrazovno-znanstvenoj suradnji kojim su predviđeni razni oblici obrazovanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. “Suvremenoj policiji potrebni su stručni i obrazovani kadrovi, a suradnja s Megatrendom pokazala je niz dobrih strana”, izjavio je predsjednik tog sindikata Velimir Lukić. Prema njegovim riječima, u MUP-u i na raznim sigurnosnim poslovima radi više od 1000 ljudi obrazovanih na Megatrendu.

Uspjeh Megatrenda se, međutim, ne može povezivati isključivo za aktualnu vlast u Srbiji. Jer studentima tog sveučilišta prije desetak godina predavanja su držali i tadašnji šef države Boris Tadić i ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Megatrend se ponosio svojom britanskom filijalom West London Business School. A onda se pokazalo da u registru britanske vlade nema ni Univerziteta Megatrend, niti njegove londonske poslovne škole. Međunarodno sveučilište Megatrend sa sjedištem u Beču osnovano je tako tako što je firma Megatrend Education Network GmbH otkupila International University Vienna (IUV), koji je bankrotirao nakon što je otkriveno da je godinama radio bez dozvole i izdavao bezvrijedne diplome. Austrijski mediji su izvještavali da je novonastali Megatrend bivšim studentima IUV-a ponudio da za 7500 eura svoje nepriznate diplome “operu” u Srbiji.

U Megatrendu su tvrdili da su osnovali i sveučilište u Japanu, ali takva škola nije registrirana kod japanske vlade. Ministar policije Stefanović je samo jedan u nizu istaknutih predstavnika srpske vlasti povezanih s Megatrendom. Stefanović je studirao medicinu, na kojoj nije položio nijedan ispit. Zato je prešao na beogradski Pravni fakultet, gdje je ostvario identičan rezultat, ali je onda upisao Megatrend i vrlo brzo diplomirao, magistrirao i doktorirao. Prije nekoliko dana je, međutim, dovedena u pitanje ne samo Stefanovićeva doktorska disertacija na tom privatnom sveučilištu, nego i diploma osnovnih studija.

Vučić je stao u obranu svog vjernog suradnika Stefanovića, tvrdnjom da pripadnici ‘kvazi elite’ iz srpske opozicije ‘posebno sladostrašće pokazuju kada se obračunavaju s diplomama i njihovim nositeljima’

Opozicijski Savez za Srbiju (SzS) zatražio je da Stefanović podnese ostavku na sve funkcije, s obrazloženjem da je falsificirao fakultetsku diplomu. Jedan od lidera SzS-a Dragan Đilas je naveo da je Stefanović prije 15 godina zatražio od Univerziteta Megatrend da mu nostrificira diplomu stečenu u Velikoj Britaniji, na londonskom Megatrend International Expert Consortium Limited. Ali prema britanskim podacima Megatrend International Expert Consortium Limited nikada se nije bavio obrazovanjem, već se radi o firmi čija je osnovna djelatnost vezana uz konzalting i financijsko poslovanje. Iz SzS-a su naglasili da je tu firmu, s kapitalom od 100 funti i bez ijednog zaposlenog profesora, kao i bez adrese jer koristi PO Box, osnovala Sanja Papić, nekadašnja djevojka Miće Jovanovića, Miss Srbije i Crne Gore 2003. i udovica poznatog advokata Dragoslava Ognjanovića, izrešetanog na ulici u Beogradu prije 11 mjeseci. Opozicija je poručila da se lažna diploma može dobiti u svakoj zemlji, ali da se samo u Vučićevoj Srbiji s njom može postati ministar policije. Ministar Stefanović je odgovorio da nije studirao u Londonu, nego u beogradskom Sava centru, gdje su se “održavala predavanja”. “Veliki broj ljudi je išao i sve je u skladu sa zakonom. Kao što su izmišljali za moj doktorat, i ovo će se pokazati kao izmišljotina”, poručio je Stefanović, ali nije pokazao diplomu.

To je pokrenulo nova pitanja. Jer Sava centar je poznat po koncertima, filmskim premijerama i dućanima, ali ne i kao obrazovna institucija. Jedine obrazovne institucije koje su radile u toj ogromnoj zgradi tijekom protekle četiri decenije bile su škole stranih jezika i autoškole. Postavilo se i pitanje zašto je bila potrebna nostrifikacija Stefanovićeve diplome ako nije studirao u inozemstvu, nego u Beogradu. Jer Sava centar nema status eksteritorijalnosti. Megatrend je, naravno, stao u obranu Stefanovića, navodeći da je zakonito završio osnovne, magistarske i doktorske studije na tom sveučilištu. “Studijski program koji je postojao od 1990. do 2004. i školovao 1054 studenta u potpunosti je bio u skladu s propisima naše zemlje i standardima obrazovanja visokoškolske ustanove”, saopćio je Megatrend.

Ministarstvo prosvjete je ocijenilo da je neosnovan zahtjev da izvrši inspekcijski nadzor Fakulteta za poslovne studije Univerziteta Megatrend i dodalo da je za provjeru nostrifikacije strane diplome potrebno obratiti se Univerzitetu, a potom odgovarajućem fakultetu.

Srpska premijerka Ana Brnabić je izrazila uvjerenje da je diploma njenog ministra policije važeća. “Ako njegova diploma nije validna, onda nisu validne ni desetine hiljada diploma mladih ljudi koji su studij završili na tom fakultetu”, izjavila je Ana Brnabić i dodala da je razgovarala sa Stefanovićem, ali ne o njegovoj diplomi. U priču se uključio i šef države Vučić, autorskim tekstom na prvoj strani dnevnika Politika, pod naslovom “Elita i plebs”, u kojem je “političke kvazielitiste” optužio za “rušilačke napore, fašističke metode, podjelu naroda na superiorne i inferiorne, krađu milijuna eura, uništavanje tisuća tvornica, organiziranje progona i spaljivanje na lomači tobož glupaka, ukidanje 600.000 radnih mjesta”.

Vučić je otvoreno stao u obranu svog vjernog suradnika Stefanovića, tvrdnjom da pripadnici “kvazielite” iz srpske opozicije “posebno sladostrašće pokazuju kada se obračunavaju s diplomama i njihovim nositeljima jer koga briga za znanje, diploma je sve, forma je najvažnija”.

Sklonost negiranju značaja visokog obrazovanja i proglašavanje fakultetske diplome “formom” Vučić je odlučio objelodaniti baš 10. srpnja. Koji se u Srbiji, zbog rođendana genijalnog znanstvenika Nikole Tesle, svake godine obilježava kao nacionalni Dan nauke.

Komentiraj