VUČIĆ “Treslo se pola brda, najjači smo u regiji”

Srdjan Ilic/PIXSELL

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da se nitko u regiji po snazi ne može usporediti s Vojskom Srbije.

Vučić je na poligonu “Pasuljanske livade” kazao da u regiji samo Rumunjska ima veću vojsku od Srbije. “Mi i Mađari smo tu negdje, a svi ostali su daleko, daleko iza. Naravno Grčka ima ogromnu vojsku, to nisu usporedive brojke, ali sve ovo drugo i prostor bivše Jugoslavije… Mi dramatično snažimo našu vojsku, ti naši koraci nisu od milje, to su koraci od sedam milja”, kazao je Vučić za RTS, prenosi N1.

On je naveo da je problem Vojske Srbije nedostatak ljudi i ukazao na to da je najveći broj pripadnika vojske s juga Srbije.

Vučić je, nakon vježbe na “Pasuljanskim livadama” u okviru združene vojne vježbe “Stoljeće pobjednika 1918-2018”, kazao da je zadovoljan kako je vježba izvedena, da je sve “izvanredno izvedeno, osim dvije rakete koje su ‘dale otkaz’, sve ostale su pogodile svoj cilj”.

“Mnogo sam sretan, kada je drhtala zemlja, kada su svih osam migova nadlijetali… Jedna bomba je teška 250 kilograma, treslo se pola brda čini mi se, to je da uništi sve”, rekao je Vučić.

On je najavio da će se u 2019. godini moći vidjeti velika ulaganja u vojsku. “Kada sam postao ministar obrane imali smo jednu neispravnu letjelicu, MIG 29, a danas imamo osam ‘dvadeset devetki’ koje su letjele, imamo ih 10 ukupno, vidjeli ste tenkove, najviše do sada, 100 tenkova sudjeluje u čitavoj vježbi”, rekao je Vučić.

On je pohvalio izviđače i dodao da su se uspjeli tako sakriti, da ih s 10 metara nitko nije vidio. “Mi imamo mnogo tenkova, tenkovska smo velesila po broju, nismo imali ni 30- 40 koji su suštinski radili, nisu neki imali akumulatore, ali najveći problem je uvijek bio s posadama. Imali smo maksimalno 65 posada, a danas imate 100 posada iz aktivnog sastava, to pokazuje ozbiljnu snagu”, zaključio je Vučić.

Vučić je rekao da sljedeće godine od Rusije očekuje nova, modernija oklopna vozila i još 30 tenkova, a od Kine prve bespilotne letjelice vrijedne oko 30 milijuna eura.

“Ostvaren ogroman rezultat u osnaživanju vojske”

Predsjednik Vučić izjavio je da će država nastaviti s ulaganjem u v ojsku, u nabavku oružja i oruđa, iz preventivnih razloga, kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

Vučić je po završetku vježbe na poligonu Pešter kazao da je ostvaren ogroman rezultat u osnaživanju vojske, zbog čega današnja VS i ona iz 2013. godine nisu iste.

Prema njegovim riječima, do ožujka iduće godine stići će još četiri aviona MIG 29 iz Bjelorusije, čime će ih ukupno biti 14. Dodao je da stiže i novih devet njemačko-francuskih helikoptera H 145 za vojsku i policiju, tri borbena helikoptera MIG 35, još tri MIG 17.”Bit će novih tenkova, novih borbenih vozila. To radimo da bismo mogli sačuvati slobodu, neovisnost naše zemlje i da bismo imali mir”, rekao je on.

Vučić je istaknuo da novo oružje nije tu da bi bilo upotrijebljeno, nego da “svatko razmišlja kakav bi odgovor Srbije bio u slučaju potencijalnog napada”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je na uspješno organiziranoj i izvedenoj vježbi. “Ovo je potrebno da bi se sačuvao mir, a da bi se sačuvao mir Srbija mora imati razvijene, moćne oružane snage. To kod nas, koji živimo izvan Srbije, a Srbi smo, izaziva veliki ponos”, kazao je Dodik.

Na vježbi na poligonu Pešter sudjelovala je premijerka Srbije Ana Brnabić s ministrima, kao i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Komentiraj