Vučić: “Srbija će po brzini oporavka od krize biti među vodećima u Europi”

Autor:

hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u srijedu navečer mogućnost ukidanja izvanrednog stanja krajem idući tjedan te prognozirao da će Srbija po brzini ekonomskog oporavka od koronakrize biti među najuspješnijima u Europi.

Ne isključujem mogućnost da izvanredno stanje bude ukinuto već idućeg petka, rekao je Vučić u intevjuu za Radio-televiziju Srbije.

Izvanredno stanje u Srbiji je uvdeno 15. ožujka zbog epidemije koronavirusa.

Vučić je podsjetio na procjene stručnjaka da nekoliko dana uzastopce mora postojati opadajući trend postotka zaraženih ispod pet posto u odnosu na broj testiranih.

U Srbiji je već drugi dan zaredom oko četiri posto, rekao je.

Vučić je rekao da da potom više neće biti policijskog sata, a za prvosvibanjske praznike najavio je blažu varijantu zabrane kretanja od prethodno preporučene karantene koja bi trajala od 30. travnja u 18 sati do 4. svibnja u pet ujutro,

Prijedlog za prvosvibanjske praznike je da policijski sat počne u četvrtak od 18 i da traje do subote u pet ujutro, a da u subotu i nedjelju zabrana kretanja bude od 18 do pet ujutro, objasnio je Vučić.

Na temu mjera za ekonomski oporavak Srbije Vučić je rekao da bi njegova zemlja, da nije bilo korona krize, u prvom kvartalu ove godine imala rast 6,2 posto, ali je uspješno “primila udar” jer je prethodno reformskim mjerama ojačala svoj financijski sustav.

“Izaći ćemo iz krize mnogo bolje nego neke zemlje u Europi”, rekao je Vučić i ocijenio da bi Srbija mogla biti “među prve tri zemlje u Europi po stopi rasta”.

“A borit ćemo se da budemo prvi u cijeloj Europi. Da li ste to mogli nekad sanjati za Srbiju u ekonomiji”, upitao je Vučić.

“Suština je da je Srbija toliko spremna da će se svi iznenaditi. Bit će problema, svi ih imaju, ali ćemo brže stizati sve njih (u Europi)”, rekao je Vučić

Zatim je kazao da je prvim danima epidemije oko 12.000 ljudi u Srbiji ostalo bez posla, ali nakon što je vlada objavila mjere za oporavak ekonomije, njih gotovo 9.000  vraćeno je na posao, ustvrdio je.

Vučić je najavio da će 7. svibnja početi obećana isplata minimalnih plaća malim poduzećima i poduzetnicima izravno pogođenih krizom, za što je država osigurala oko 300 milijuna eura.

Srbijanski predsjednik najavio je i da će država, s obzirom na globalne posljedice pandemije po turizam, podijeliti 400.000 vaučera za aranžmane u domaćem turizmu kako bi građane potaknula da ljetni odmor provedu u Srbiji.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.