Vučić i Thaci imaju različita očekivanja od sastanka u Bijeloj kući

Najava sastanka u Bijeloj kući tek je stigla, a već se nadmudruju predsjednici Kosova i Srbije Hashim Thaci i Aleksandar Vučić: dok je Thaci danas izjavio  kako “Kosovo u Washington ide kao nezavisna, suverena i jedinstvena država”, Vučić mu je odmah uzvratio da “priznanje Kosova neće biti tema sastanka u Washingtonu 27. lipnja, niti ćemo to dopustiti”.

“Amerikanci su već najavili da žele da razgovaramo o ekonomiji, i dosad smo razgovarali samo o ekonomiji”, kazao je danas Vučić, sugerirajući da neće osobno u Bijelu kuću. Tek se, rekao je, “”trebamo dogovoriti tko će biti u delegaciji koja ide u Washington”. Taj će dogovor biti postignut nakon izbora u Srbiji 21. lipnja, te nakon što poslije toga u Beograd stigne izaslanik EU za pregovore Srbije i Beograda Miroslav Lajčak, a potom Vučić ode u Rusiju.

Prema Vučiću, Srbiji važno da “u tuči slonova prođe nepovrijeđena”. “Ni Amerika ni Njemačke neće propasti zbog Srbije, a Srbija može propasti ako za neprijatelja ima nekog od njih”, rekao je.

Jučer je objavljeno da je Bijela kuća pozvala čelnike Srbije i Kosova na sastanak u Bijelu kuću 27. lipnja, što su obje zemlje prihvatile.

Komentiraj