WSJ: Srbi i Kosovari 27. lipnja u Bijeloj kući

Bijela kuća pozvala je vođe Srbije i Kosova na razgovore 27. lipnja, želeći riješiti desetljećima dugi spor koji je potaknuo američku vojnu intervenciju u regiji; objavio je Wall Street Journal.

Srbija i Kosovo potvrdili su poziv.

WSJ ocjenjuje kako se predsjednik Trump, usprkos antirasističkim prosvjedima i širenju korona virusa u Americi, nada da će osigurati “formalni mirovni sporazum” koji “dugo izmiče”, u regiji koja je postala točkom rivalstva velikih sila. Trump uoči predsjedničkih izbora u studenome želi “unaprijediti svoj vanjskopoolitički ugled”, ocijenili su američki dužnosnici.

Al Jazeera Balkans izvijestila je kako je specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell također potvrdio da će se 27. lipnja izaslanstva Srbije i Kosova sastati u Bijeloj kući.

Grennell je dodao kako su se vlade Srbije i Kosova zbog tog sastanka “obvezale da će privremeno obustaviti kampanju za povlačenje priznanja, odnosno za članstvo u međunarodnim organizacijama”.

“Ako bilo koja strana bude nezadovoljna razgovorom 27. lipnja, vratit će se na status quo nakon što napuste Washington”, napisao je Grenell. Po njegovim riječima, ekonomija je najvažnija. “Kao što stalno govorimo, prvo moramo postići napredak u jačanju ekonomije. To je najvažnije”.

Na Grenellov tvit reagirao je predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji je napisao da su “američko vodstvo i podrška uvijek bili odlučujući za prosperitetnu budućnost Kosova”.

“Pozdravljam inicijativu za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa pod vodstvom predsjednika Donalda Trumpa”, napisao je Thaci.

WSJ međutim tvrdi kako “novo otvaranje razgovora između Kosova, koje podržava Amerika, i susjedne Srbije, saveznice Rusije, već izaziva kontroverze u Europi, gdje se diplomati boje da bi Europska unija u svom vlastitom dvorištu mogla biti gurnuta u stranu”.

Komentiraj