Thaci protiv EU, pozdravlja poziv Bijele kuće

Predsjednik Kosova Hashim Thaci pozdravio je danas poziv Sjedinjenih Država Kosovu i Srbiji na sastanak 27. lipnja u Bijeloj kući, baš na dan kada je odbio potvrditi da će se sastati s posebnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, koji danas treba stići u svoj prvi posjet Kosovu.

Nakon što je jučer objavljeno da je Bijela kuća pozvala čelnike Srbije i Kosova na sastanak 27. lipnja, Thaci je danas u Prištini održao konferenciju za novinare, na kojoj je rekao kako američki poziv “povećava nadu i optimizam” i uvjerenje da će pregovori “biti uspješni”.

Thaci je odbacio spekulacije o spremnosti kosovskih vlasti da podijele Kosovo sa Srbijom, o čemu se već mjesecima spekulira. “Pozivam sve da ne šire dezinformacije o razmjeni teritorija ili nečem sličnom. Kosovo u Washington ide kao nezavisna, suverena i jedinstvena država, s jasnom politikom. Svaka dezinformativna pretenzija u cilju unošenja konfuzije u domaću i međunarodnu javnost je neosnovana i lažna vijest”, kazao je Thaci, naglašavajući kako “fokus treba biti da Kosovo bude ujedinjeno i što uspješnije na sastanku u Washingtonu 27. lipnja”.

“Bit ćemo nasuprot Srbije uz posredstvo SAD-a. Ovo je prvi put da Amerika tako nešto organizira u Bijeloj kući. Prema tome, to je trenutak koji treba maksimalno iskoristiti i za nas je ovo povijesni trenutak”, kazao je predsjednik Kosova, dodajući kako je “Washington jasno rekao da je ovaj proces u cilju recipročnog priznanja između Kosova i Srbije, ali istovremeno i kako bi se nastavio angažman za članstvo Kosova i u međunarodnim organizacijama, posebno u UN-u”.

“Kosovo nema vremena za gubljenje, za stagnaciju i oklijevanje”, kazao je Thaci, što se može shvatiti i kao implicitna poruka Europskoj uniji (EU), čiji posebni izaslanik za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak danas stiže u prvi posjet Kosovu. Prema diplomatskim najavama, Lajčak bi trebao “razmotriti mogućnosti nastavka dijaloga.”

Ali, Thaci je na konferenciji za novinare neuobičajeno oštro govorio o Lajčakovom posjetu. Odgovarajući na pitanje hoće li se sastati s Lajčakom, odgovorio je da hoće, ali samo “bude li nečeg konkretnog.” “Ako samo hoće istražiti teren, Kosovo je istražen teren već 20 godina i trebaju nam konkretni koraci”, kazao je.

Miroslav Lajčak slovački je diplomat, a Slovačka je jedna od pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Thaci od Lajčaka očekuje jasan odgovor kani li EU liberalizirati vize za kosovske građane. “To građani zaslužuju više nego predavanja o beskonačnim procesima koji bi se mogli dogoditi. S druge strane, Lajčak se treba izjasniti i kako će tretirati Kosovo – ako ga tretira kao nezavisnu i suverenu državu kako ga je priznao demokratski svijet, onda će proces biti lakši. Ako ne, onda je to definitivno njegova neuspjela misija”, poručio je kosovski predsjednik. “Ovaj put, SAD su preuzele rukovodeću ulogu, i mi to pozdravljamo”, kazao je.

Komentiraj