Pixsell

Vrijeme je za veliku koaliciju i neutralnog premijera poput Ivice Vrkića

Inicijativa iz ureda predsjednice ponovo je pokrenuta nakon sastanka u hotelu Esplanade, poslije kojeg je postalo jasno da si ni Karamarko ni Milanović ne bi više smjeli dopustiti političko dociranje Bože Petrova

Mislim da je Tomislav Karamarko u ponedjeljak u rano poslijepodne napokon shvatio da na političkoj sceni postoji netko gori od SDP-a. I obratno, da je na istom sastanku Zoran Milanović shvatio da postoji nešto gore od HDZ-a”, izjavio je za Nacional u ponedjeljak navečer visoki izvor iz Ureda predsjednice.

Taj izvor tvrdi da bi spomenuti sastanak mogao puno ranije nego što se to naoko čini, afirmirati ideju stvaranja velike koalicije HDZ-a i SDP-a. Tu ideju su neki dužnosnici iz Ureda predsjednice nedavno predstavili čelnim ljudima SDP-a i HDZ-a, ali su je oni lakonski otklonili smatrajući je posve nerealnom. Izvor iz Ureda predsjednice smatra da bi se te okolnosti brzo mogle početi mijenjati. On smatra da si ni Karamarko ni Milanović, svaki sa svojim političkim iskutvom i vještinama, ma što oni mislili jedan o drugome, više ne bi smjeli dopustiti da im na taj način docira u političkom smislu puno neiskusniji Božo Petrov.

Isti izvor smatra da bi se Karamarko i Milanović trebali pokušati dogovoriti oko zajedničkog kandidata za premijera. “Prema onomu kako ja vidim tu situaciju, u takvom kontekstu idealan premijerski kandidat bio bi osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, ali i neka druga osoba njegova profila. On je u odličnim odnosima i s Karamarkom i s Milanovićem, a u Osijeku praktički zahvaljujući njemu jako dobro funkcioniraju SDP i HDZ. Usto, Vrkić je u takvoj životnoj dobi da u političkom smislu ne bi ugrozio ijednog od njih dvojice. Nekonfliktan je i bio bi prihvatljiv široj javnosti. U takvoj vladi Karamarko i Milanović trebali bi biti potpredsjednici te bi vladu trebali podijeliti popola. Po deset ministara SDP-u i HDZ-u, s time da bi se svaka stranka trebala usuglasiti s ministarskim kandidatima druge strane. To bi vjerojatno dovelo do toga da na ministarska mjesta dospiju nekonfliktne osobe. Drugim riječima, vjerojatno tada ministar policije ne bi bio ni Ranko Ostojić ni Milijan Brkić”, tvrdi izvor iz Ureda predsjednice.

TAJ ISTI IZVOR SMATRA DA BI SE SDP I HDZ potom trebali dogovoriti o zajedničkim pitanjima i problemima koje će pokušati rješavati. Usuglasiti reforme, nastojanja oko rasta BDP-a, porezne politike i nekih drugih bitnih pitanja te to pokušati provoditi najmanje dvije godine. Jednako tako, prema tvrdnjama istog izvora, SDP i HDZ trebali bi se usuglasiti oko toga koja pitanja tijekom zajedničkog djelovanja ne bi otvarali, poput prava na pobačaj, ideoloških pitanja iz povijesti, prava homoseksualne populacije i slična. Ta bi se pitanja ostavila za naknadnu političku utakmicu, koja bi se otvorila i javnim diskusijama o tomu čiji su ministri u zajedničkoj vladi bili uspješniji.

Bilo bi to relaksirajuće za državu i njene građane, makar se radilo i o prividu jedinstva. Takvo što homogeniziralo bi javnost u nastojanjima da se u Hrvatskoj postignu bolji životni uvjeti. O tome smo u Uredu predsjednice više puta diskutirali i ona bi takav razvoj situacije svakako pozdravila. I za nju bi to bio idealan scenarij”, tvrdi izvor iz Ureda predsjednice.

  • Ponašanje čelnika Mosta tumači se kao potpuna destrukcija i prvorazredno političko neznanje i neiskustvo, što je posve suprotno tvrdnjama Mosta da oni insistiraju na stvaranju zajedništva

IZVOR BLIZAK VRHU SDPa POTVRDIO JE za Nacional još u nedjelju navečer da je u drugoj polovici proteklog tjedna do SDP-a došlo nekoliko zasad ne posve artikuliranih neformalnih prijedloga i poziva da se sjedne za zajednički stol. Isti izvor nije na te inicijative gledao s negativnim predznakom. Novinari Nacionala prisustvovali su jednom takvom neformalnom čavrljanju dvoje predstavnika SDP-a i HDZ-a na prošlotjednoj saborskoj sjednici. “Kada će naši dečki više zajedno sjesti?”, upitao je u prolazu visoki dužnosnik HDZ-a jednu članicuSDP-a. Oboje su se potom nasmijali i slegnuli ramenima.

“Cilj Mosta trebao bi biti preuzimanje vlasti, provođenje vlastitog političkog programa, a ne rušenje političkih lidera najvećih stranaka ljevice i desnice. Oni nisu dobili povjerenje birača kako bi se postavljali kao ključni moralni arbitar u hrvatskom društvu. Već su u više navrata neformalno plasirali tvrdnje da žele s čelnih pozicija u svojim strankama srušiti i Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. To nije njihov posao. Rušenje njih dvojice sa strančkih funkcija u isključivoj je domeni članstva SDP-a i HDZ-a. Da se u Njemačkoj ili u nekim drugim razvijenijim državama neka stranka prije i poslije izbora ponaša kao što se ponaša vodstvo Mosta, njome bi se bavile tajne službe”, izjavio je za Nacional visoki izvor iz Ureda predsjednice.

Nakon što se u ponedjeljak održao prvi zajednički sastanak vodstva Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste s čelnicima Mosta u zagrebačkom hotelu Esplanade, više izvora za Nacional je iznijelo slične stavove i ispričalo kako ponašanje čelnika Mosta tumači kao potpunu destrukciju i prvorazredno političko neznanje i neiskustvo, što je posve suprotno tvrdnjama Mosta da oni insistiraju na stvaranju zajedništva.

Međutim, izvor blizak Uredu predsjednice tvrdi da takvo ponašanje Mosta nije lišeno skrivenih ambicija. “Oni zapravo prvenstveno žele srušiti Tomislava Karamarka s čela HDZ-a. Most želi primarno utjecati na procese unutar HDZ-a i želi tu stranku odvesti prema još konzervativnijim vodama. Pri tomu je Davor Stier tip konzervativca kojeg oni žele vidjeti na čelu HDZ-a. Grmoja ima intenzivne kontakte sa Stierom, kako prije, tako i nakon parlamentarnih izbora. U cilju destabilizacije takvog HDZ-a, Most bi se mogao približiti SDP-u te formirati s njim privremeni savez”, tvrdi izvor iz Ureda predsjednice. Ako pritom HDZ ne odgovori na izazove na adekvatan način, mogao bi se transformirati u demokršćansku stranku koja u budućnosti neće osvajati više od 10 posto glasova na izborima, procjenjuje isti izvor.

VIŠE IZVORA IZ HDZa ispričalo je za Nacional u ponedjeljak poslijepodne da u stranci prevladava raspoloženje prema kojem bi ponovljeni izbori bili najpoštenije rješenje. “Ako je dovoljno sposoban razumjeti što se oko njega doista događa, ponovljeni izbori mogli bi biti dobra prilika da Karamarko ispravi greške koje je napravio tijekom ove predizborne kampanje. Prilično je jasno da bi se doista trebao zahvaliti na uslugama nekim kompromitiranim osobama, zarotirati ključne operativce uoči nove izborne kampanje te bitno izmijeniti sastav kandidata na listama”, izjavio je za Nacional član predsjedništva HDZ-a. Slično se razmišlja i u dijelu SDP-a, čije vodstvo usporedo nastavlja pregovore kako bi pokušalo samo formirati novu vladu, skupljanjem potpore i dijela Mostovih zastupnika. I jedna i druga nastojanja ne nude izvjesno rješenje, a usput se otvaraju brojna osjetljiva pitanja koja na mala vrata u zemlju uvode ozbiljnu institucionalnu krizu. U tom svjetlu jedan dio dužnosnika u Uredu predsjednice smatra da bi ideji o velikoj koaliciji SDP-a i HDZ-a trebalo dati ozbiljniju šansu.

Komentiraj