Vrhovni sud odbio žalbu Zdravka Mamića, sudit će mu se u odsutnosti

 

Vrhovni sud u srijedu je priopćio da je odbijena žalba Zdravka Mamića te je potvrđeno prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Osijeku kojim je pravomoćno određeno da mu se sudi u odsutnosti. Rješenje je time postalo pravomoćno.

“Vrhovni je sud Republike Hrvatske donio rješenje kojim je odbio žalbu branitelja i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Osijeku. Time je postalo pravomoćno rješenje kojim određeno suđenje optuženiku u odsutnosti.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta tereti optuženika (zajedno sa drugim optuženicima) da je počinio kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. Prema podacima u spisu protiv optuženika je raspisana međunarodna tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog. Optuženik nije uhićen niti izručen Republici Hrvatskoj. Pored državljanstva Republike Hrvatske ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalazi u Bosni i Hercegovini, koja država je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje optuženika.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da optuženik nije dostižan državnim tijelima Republike Hrvatske. Pravilno je utvrdio i obrazložio i da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti. Oni se očituju u činjenici da je optuženik optužen za kaznena djela počinjena od strane zločinačke organizacije koju je prema navodima optužnice oformio i s njom rukovodio u razdoblju preko deset godina. Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Republici Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku koristi na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresiranost javnosti za ishod tog kaznenog postupka.

Iako će se optuženiku suditi u odsutnosti to ne umanjuje njegova prava na obranu. Zakon o kaznenom postupku jamči pravo na obnovu kaznenog postupka svakoj osobi koja je osuđena u odsutnosti, uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i kad nastupi mogućnost da joj se ponovno sudi u njezinoj prisutnosti”, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Željko Pajalić.

Podsjetimo, Mamića se tereti i za izvlačenje 16,7 milijuna kuna iz Dinama. Taj novac, tvrdi se u optužnici, Mamić je izvlačio između rujna 2002. i ožujka 2007. godine.

Županijski sud je prije nekoliko mjeseci drugu i treću optužnicu spojio u jedan predmet. U drugoj se Zdravko Mamić zajedno s bratom Zoranom, Marijom Mamićem, Damirom Vrbanovićem, Nikkyjem Vuksanom, Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem tereti da je zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenom u sastavu zločinačkog udruženja oštetio Dinamo za skoro 200 milijuna kuna.

Mamić je u bijegu od hrvatskog pravosuđa od lipnja 2018. godine kada je u prvom sudskom postupku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a BiH ga je zbog navedenog postupka u lipnju prošle godine odbila izručiti Hrvatskoj s obrazloženjem da se radi o djelima za koja je nepravomoćno osuđen, a koja su počinjena prije nego što je potpisan Ugovor o izručenju vlastitih državljana između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nakon što je druga optužnica postala pravomoćna, Sud BiH odbio je ponovni zahtjev Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamić, jer je utvrdio da ni prema njoj nisu ispunjene pretpostavke o izručenju na temelju međudržavnog sporazuma koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012. godine.

Komentiraj