FaH

VRAĆAJU IH U MAĐARSKU: U Sloveniji otkriveno 14 sirijskih izbjeglica

Slovenska policija u četvrtak je u ranim jutarnjim satima otkrila 14 sirijskih državljana u selu Donji Lakoš kod Lendave te utvrdila da su ilegalno prešli madžarsko-slovensku, objavila je policijska uprava Murska Sobota.

Sirijski izbjeglice u starosti od 23 do 40 godina privremeno će biti prebačeni u centar za privremeni prihvat stranaca u Postojni, a tretirat će se po zakonu o strancima pa im slijedi predaja mađarskim pograničnim organima.

Utvrđeno je da su oni granicu ilegalno prešli kod mjesta Pince, a primijećeni su dok su lokalnom cestom išli prema Lendavi. Po vlastitom iskazu, namjeravali su ići najprije u Austriju, a onda u Njemačku, objavila je policija, dodajući da i dalje nastavljaju s pooštrenim operativnim mjerama nadzora graničnog područja.

Policija navodi kako spomenuti slučaj još ne govori da će se veći broj izbjeglice iz Madžarske preusmjeriti prema Sloveniji.

Slovenija je prije tjedan dana započela pripreme za prihvat izbjeglica koji su sada u državama regije ako bi se “balkanska ruta” zbog postupaka madžarskih vlasti preusmjerila na Sloveniju, ali ne očekuje da će oni dolaziti u većem broju ili se zadržavati jer su žele u središnju Europu i skandinavske države.

U slučaju nužne potrebe, izbjeglice bi, ako bi se pojavio veći val, mogle biti smještene u 13 općina, a troškove bi preuzela država, koja računa da bi ih mogla smjestiti maksimalno četiri do pet tisuća.

Iako je Slovenija suzdržana prema obvezujućim kvotama za ravnomjerniju raspodjelu izbjeglica i migranata po državama EU-a, slovenski premijer Miro Cerar ističe da se prema onima koji dođu i zatraže azil treba ponašati humano i prihvatiti ih, dok ministar vanjskih poslova Karl Erjavec upozorava da bi moglo doći do konflikata ako bi se izbjeglice u Sloveniji zadržavale protiv njihove volje budući da žele u bogatije države.

Prema planu koji je ovih dana predložio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, Slovenija bi, s obzirom na svoju veličinu, BDP i broj nezaposlenih, trebala primiti 1126 izbjeglica od 160.000 koje treba prerasporediti u okviru predloženih kvota.

Komentiraj