Kultura
Decoration icon

Vojo Šiljak

Vojo Šiljak slavi 82. rođendan: “Zalažem se da voditelji budu prvenstveno novinari i autori, ne samo vješalice za tuđe misli”

Autor:

Marko Lukunić/PIXSELL

Novinar, radijski i televizijski voditelj Vojo Šiljak rođen je u Bjelovaru 27. rujna 1941. godine. S kolegama Zvonkom Zmazekom i Dobroslavom Silobrčićem bio je začetnik modernog talk-showa na ovim prostorima.

Karijeru i započeo na televiziji 1965. godine, ali njegova najveća ljubav ostao mu je radio. “Taksi za Babilon” i “Zeleni megaherc” emisije su koje se i danas pamte, a mlađe generacije o njima slušaju od svojih roditelja ili baka i djedova.

Voju Šiljka smatraju jednim od začetnika suvremene hrvatske radiofonije, pa iako neki njegovi bivši urednici na Radio Sljemenu misle da je njegovo vrijeme prošlo, svojim znanjem i energijom za mnoge on je još uvijek autoritet od kojeg se još mnogo toga može i treba naučiti.

Vojo Šiljak se rado sjeća tih početaka: – Sredinom 60-ih emitirala se emisija Angela Miladinova “Četvrtkom otvoreno” koju je vodila njegova supruga Sanda Langerholz i Ivan Hetrich. Ali prvim pravim talk-showom smatraju se ipak “Mali noćni razgovori”. Sami smo zvali goste i sastavljali pitanja, bila je to u potpunosti autorska emisija. I danas se zalažem da voditelji budu prvenstveno novinari i autori, ne samo vješalice za tuđe misli. Emisija je emitirana jednom mjesečno u cijeloj Jugoslaviji osim, zbog jezika, u Sloveniji i Makedoniji. No, to nam je bio usputni posao uz naše radijske emisije.”

“A“Taksi za Babilon”, kontakt-emisiju u kojoj su prvi put direktno u eter emitirani telefonski pozivi slušatelja, osmislili smo Zmazek i ja, kad smo taksijem iz Praške išli u Šubićevu na snimanje prve emisije. Ja sam inventivno rekao da bi se emisija mogla zvati “Taksi”, a Zmazek je opalio “za Babilon”. U emisiji je, naime bilo i putopisnih elemenata, priča o raznim kulturama i svjetskim jezicima, a i emitirali smo emisiju nekoliko puta iz Radio Pariza, Barcelone, Monte Carla, Cannesa itd.” rekao je Šiljak.

OZNAKE: Vojo Šiljak

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.