Vojni izvori optužuju: ‘VSOA snosi dio odgovornosti za pogibiju Josipa Briškog’

Vojni izvori Nacionala tvrde da VSOA snosi dio odgovornosti za pogibiju Josipa Briškog, pripadnika 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu NATO-ove misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu, u trenutku kada je napadnuto vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Isti izvori navode da je Briški koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga, vjerojatno mogao preživjeti taj napad da je konvoj u kojem se kretao imao bolje naoružanu pratnju te da je bila kvalitetnije isplanirana podrška bočnih vozila-osigurača.

Taj izvor navodi da je sve to posljedica urušavanja sposobnosti Vojne sigurnosno- obavještajne agencije koja je i ranije imala problema, ali i puno kvalitetnije uspostavljen operativni sustav veza i desk radi usmjeravanja terenskih aktivnosti. Vojni izvor Nacionala o tomu kaže: ‘’Indikativno je da je izjavu nakon tog incidenta dao Danijel Markić, ravnatelj SOA-e, iako taj tragični događaj uopće nije ušao u područje njegove odgovornosti’’.

Prvog srpnja istekao je mandat ravnatelju VSOA-e Ivici Kinderu. On je na novi mandat imenovan s malim zakašnjenjem, pa se počelo špekulirati zašto se to dogodilo. Među ostalim, tvrdi se da je krajnje desno orijentirano krilo HDZ-a lobiralo da Kindera naslijedi njegov dotadašnji zamjenik Ivica Komljen, ali je 11. srpnja Kinder imenovan na drugi mandat, na čijem se samom početku dogodila tragedija u Afganistanu koja se, po tvrdnjama nekih vojnih izvora, mogla prevenirati i spriječiti da VSOA ima kvalitetnije vodstvo.

Komentiraj