EPA/NASA/

Vodik u ledenim gejzirima Saturnova mjeseca možda može održavati život mikroba

Gejziri koje izbacuje u svemir Saturnov mjesec Encelad koji ima ocean sadrži vodik iz hidrotermalnih otvora što je okoliš za koji neki znanstvenici vjeruju da je doveo do pojave života na Zemlji, pokazalo je u četvrtak objavljeno istraživanje.

Ovo otkriće čini Encelad jedinim mjestom osim Zemlje na kojem su znanstvenici otkrili dokaz o mogućem izvoru energije za život, prema istraživanju objavljenom u časopisu Science.

Slični uvjeti, u kojima vruće stijenje susreće oceansku vodu, mogli bi biti kolijevka pojave mikrobskog života na Zemlji prije više od 4 milijarde godina.

“Ako je točno ovo promatranje ima temeljne posljedice za mogućnost života na Enceladu”, napisao je geokemičar Jeffrey Seewald s Woods Hole Oceanographic instituta iz Massachusettsa u popratnom tekstu u Scienceu.

Otkriće je napravljeno korištenjem NASA-inog svemirskog broda Cassini koji će u rujnu završiti 13-godišnju misiju istraživanja Saturna i njegove pratnje od 62 poznata satelita.

Opažanje molekularnog vodika dogodilo se u listopadu 2015. tijekom Cassinijeva posljednjeg prolaska kroz gejzire Encelada na 49 km iznad satelitova južnog pola uzimajući uzorke.

“Krećemo se prema tome da je Enceladov ocean prikladan za život, ali ne tvrdimo u ovom trenutku da u njemu ima života”, rekao je u interviewu vodeći autor Hunter Waite sa Southwest Research instituta u San Antoniu u Teksasu.

Komentiraj