Vlada je u četvrtak sa sjednice u Karlovcu u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ustrojstvu djelokrugu ministarstva i drugih središnjih tijela državne uprave kojem je cilj racionalizacija i optimizacija rada tijela javne uprave te se daje zakonski okvir za ponovnu uspostavu Državnog inspektorata.

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako se predloženim zakonom potvrđuje “reformski smjer kojim Vlada ide” jer je on temelj za stvaranje preduvjeta za optimizaciju i racionalizaciju sustava pravnih osoba agencijskog tipa.

“Svjesni smo činjenice da danas u Hrvatskoj postoji veliki broj pravnih osoba agencijskog tipa čije poslove mogu obavljati središnja tijela državne uprave uz daleko manje troškove i isporuku puno boljih rezultata rada”, rekao je Kuščević.

Predloženim zakonom se mijenja djelokrug rada pojedinih tijela državne uprave kako bi ona mogla preuzeti poslove agencija čije se ukidanje predviđa, a predlaže se i ustrojavanje Državnog inspektorata unutar kojeg će se objediniti inspekcijske službe iz nekoliko područja. To će, ističe Kuščević, u bitnome pridonijeti kvalitetnijem radu inspekcije i boljoj komunikaciji s pravnim i fizičkim osobama u postupku nadzora.

Zakonom se predviđa ustrojavanje središnjeg tijela državne uprave za poslove vatrogastva i to do 1. siječnja 2020. godine, a do tada će te poslove obavljati Hrvatska vatrogasna zajednica.

Komentiraj