VISOKI IZVOR ‘Plenković je ostavio u Vladi kompromitirane ministre jer se ne planira dugo zadržati u Hrvatskoj’

Autor:

17.05.2024., Zagreb - Prva sjednica 11.saziva Hrvatskog Sabora "Predstavljanje Vlade Republike Hrvatske i glasovanje o povjerenju Vladi Republike Hrvatske". Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Neva Zganec/PIXSELL

Izvori bliski vrhu HDZ-a i Vlade zgroženi su što će u Vladi i dalje sjediti Marija Vučković, Radovan Fuchs, Vili Beroš i Gordan Grlić Radman i imaju objašnjenje za to

Premijer Andrej Plenković u novom je sazivu Vlade ostavio neke od kompromitiranih i dokazano nesposobnih ministara jer nije želio ništa puno mijenjati iz vrlo jednostavnog razloga, on se ovdje nema namjeru dugo zadržati“, tim je riječima visoki izvor blizak samom vrhu HDZ-a i Vlade protumačio odluku premijera Andreja Plenkovića o novom sastavu Vlade – kad je riječ o ministrima iz kvote HDZ-a.

Taj izvor blizak vrhu HDZ-a i Vlade prvenstveno misli na dosadašnju ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, koja će u Vladi dobiti u ruke novi, važan resor zaštite okoliša i zelene tranzicije, zatim na ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, na ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića-Radmana, ali i na ministra zdravstva Vilija Berošasve redom ministre u čijim su resorima izbile ogromne afere, često povezane s njima osobno, ili koji su svojim dosadašnjim vođenjem svojih resora proizveli gomilu problema.

MILANOVIĆ ‘Ovo nije nova vlada, ovo je stara vlada. Ne možete mi reći da su birači DP-a glasali za Plenkovića’

To što Marija Vučković sada dobiva novi resor, potpuno je suludo. I to što karijere u Vladi nastavljaju Vili Beroš, Radovan Fuch i Gordan Grlić Radman. To je potpuna katastrofa. Fuchsovo ministarstvo je jedno potpuno nefunkcionalno ministarstvo. Da je barem stavio Frku Petešića umjesto Grlića-Radmana, on bi takav kakav je bio tri puta bolji od ovog“, smatra Nacionalov izvor.

I dio ljudi iz vrha HDZ-a uvjeren je da je Plenković više-manje uveo samo kozmetičke promjene u Vladi zato što mu to tako odgovara – kako bi izbjegao bilo kakve velike turbulencije i promjene.

„Možemo samo pretpostaviti da je to napravio jer ne gaji neke ambicije ostati predugo u Hrvatskoj. Pa je ostavio sve stare ministre, osim par izuzetaka“, tvrdi izvor blizak vrhu HDZ-a.

NJEMAČKA ANALIZA ‘Hrvatska će zbog politike i korupcije za 20 godina biti prazna’

Drugim riječima, premijer se, uvjereni su i neki njemu bliski ljudi, ubrzano priprema za razvoj događaja na europskoj razini i spreman je „uletjeti“ na neku od pozicija koje bi se za njega mogle otvoriti, ovisno o rezultatima izbora i razvoju situacije. Naime, iako je službena kandidatkinja Europske pučke stranke za šeficu Europske komisije aktualna predsjednica Ursula von den Leyen, treba uzeti u obzir činjenicu da je ona uslijed rezultata prošlih europskih izbora istaknuta kao kandidatkinja tek naknadno, umjesto tada aktualnog kandidata Manfreda Webera. Tako bi se, u slučaju da se tako „pomiješaju karte“ nakon europskih izbora, također mogla ponoviti neka slična situacija koja bi potom Andreja Plenkovića iznjedrila za novog šefa Europske komisije, ili eventualno kao novog čelnog čovjeka Europskog vijeća, funkciju na kojoj je trenutno Plenkovićev dobar prijatelj Charles Michel – što su zapravo dvije ključne pozicije na koje bi Plenković eventualno mogao „pikirati“.

OGORČENA FRAKCIJA ‘Plenković nas je obmanuo. Do konca godine će presložiti većinu i izbaciti nas iz Vlade. Predviđam smrt DP-a’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 4 tjedna

Znam, znam da svoje mišljenje mogu nekam zataknuti. Mislim da je upravo STOGA stavio svoje ime kao nosatelja liste HDZ a za Eurokokošinjac. Tamo mu sjede prijatelji i istomišljenici itekako umočeni u afere i aferice... pa želi sjediti sa IMENIMA... a ne provincijskim čuvarima svinja.