Više od 600 građana posjetilo je prvu “Noć znanja”, znanstveno-edukativnu manifestaciju u sklopu koje su mogli prisustvovati predavanjima na temu medicine, astronomije, geopolitike, arhitekture, ekonomije te čuti što o aktualnim temama u znanosti, društvu i ekonomiji misle renomirani domaći i strani znanstvenici i stručnjaci.

Ta manifestacija po prvi put je u Hrvatskoj održana u petak, 15. rujna na Sveučilištu VERN’, koje je za sve građane bilo otvoreno od 19 do 23,30 sati, izvijestio je u subotu VERN.

Događaj je otvorio rektor Sveučilišta Vern Vlatko Cvrtila, koji je istaknuo kako su akademski centri generatori novih znanja, ali “znanje ne smije ostati zatvoreno u učionicama i istraživačkim centrima, nego ono mora biti na korist društva i javno dostupno”.

Svoja razmišljanja i ideje posjetiteljima su predstavili Igor Rudan sa Sveučilišta u Edinburghu na temu “Preživljavanje: prošlost, sadašnjost i budućnost ljudske vrste“, dirigent i profesor na Glazbenoj akademiji Mladen Tarbuk na temu “Kako je folk postao turbo” i profesor na Arhitektonskom fakultetu Idis Turato na temu “Pravo na kreativnu pogrešku”.

Uz rektora Sveučilišta Cvrtilu, predavanja su održali i Mirela Holy, Zoran Ferić, Ante Radonić, Nino Raspudić, Goran Selanec i Sandra Švaljek.

Predavanja su održana u formi 45-minutnih izlaganja, nakon kojih su posjetitelji s predavačima mogli razmijeniti svoje ideje i razmišljanja o predstavljenim temama.

U okviru Vern-ove dokumentarne platforme FORUM.dok, na prvoj “Noći znanja” su održane i projekcije triju dokumentarnih filmova, kao svojevrsni kroki društvenog i tehnološkog razvoja – “Tko bi rekao: fantazije umreženog svijeta“, “Trst, Jugoslavija” i “Web Junkie”.

Slobodno vrijeme između predavanja i projekcija posjetitelji su mogli kratili u obilasku Vern-a te u chillout zoni, uz zvuke saksofonskog kvarteta SaKS i gitarskog trija Desfallaciendo.

Komentiraj