Gastro&Wine
Decoration icon

Varaždin

Virtualni zmaj i vulkan vode nas kroz povijest sve do Velikog praska

Autor:

19.09.2023., Varazdin- Centar za posjetitelje Turisticke zajednice Varazdinske zupanije. Goran Malis i Marko Cmrecak.
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

jeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Od rekonstrukcije nekadašnjeg vulkana koji je ispuštao lavu i špilje Vindija do velikog zmaja koji je, prema legendi, čuvao dvorac Trakošćan – sve je to kroz moderne tehnologije prikazano u podrumu Županijske palače u Varaždinu nakon što su ondje prilikom rekonstrukcije pronađene vrijedne iskopine

U podrumu Županijske palače u Varaždinu, na površini od gotovo 400 kvadrata, prostire se nadasve neobičan Centar za posjetitelje, opremljen je visokom tehnologijom i u intimnom ambijentu na jednostavan, ali posebno osebujan i atraktivan način prezentira bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Varaždinske županije. A to nasljeđe seže daleko u prošlost te je Centar podijeljen na nekoliko različitih tematskih cjelina, od vulkana i špilja, neandertalaca, mitoloških likova do dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata, uglavnom svega što je nekada postojalo i događalo se na ovom prostoru. I objekt je dio te priče, ne samo zato što je izgrađen prije dva i pol stoljeća, već je tijekom njegove rekonstrukcije došlo do neočekivanih otkrića – otkriveno je nekoliko novih prostorija te kameni temelji zgrade Generalata koja je na ovom mjestu postojala od 16. stoljeća. Pronađena je i velika količina pokretne arheološke građe, životinjskih kostiju i srednjovjekovnih pečnjaka.

‘Napravili smo ishodišnu točku na kojoj turist može saznati čega je sve od postanka svijeta bilo kod nas i što sve danas imamo’, kaže Goran Mališ

U Centru za posjetitelje naglasak je na vizualnim i audioefektima koji služe kao polazna točka koja će posjetitelje inspirirati da putuju kroz Varaždinsku županiju i istražuju njenu bajkovitost, ljepote i znamenitosti.

Stoga je centar opremljen visokom tehnologijom u sklopu koje se nalazi multimedijska prezentacijska oprema, 3D umjetnički kiparski objekti, kao i hologramska projekcija. Tu je i interaktivna ploča koja će kroz zvuk, sliku, karte, mape i video upoznati turiste i s ruralnih područjima Županije i promovirati sadržaje koje nude, od gastronomije do paraglajdinga. 

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ i Marko Cmrečak iz TZ-a (lijevo) ispred virtualnog zmaja. FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

 

“Centar za posjetitelje je zajednički projekt koji smo u sklopu Interreg programa napravili s našim partnerima iz Mađarske, s gradom Csurgóu (Čurgo), koji se nalazi odmah preko granice, a ukupna vrijednost projekta je oko 1,5 milijuna eura. Napravili smo jednu ishodišnu točku u kojoj turist može saznati čega je sve od davnina bilo kod nas i što sve danas imamo. Dakle, od postanka svijeta, vulkana i špilja, naroda koji su naseljavali naš kraj i njihove ostavštine pa sve do modernog načina života”, govori Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

U rekonstrukciji podruma moralo se više od pola metra kopati u dubinu kako bi posjetitelji mogli normalno hodati te su pritom nađeni temelji bivše zgrade Generalata koji se nekada nalazio na tom prostoru. Temelji su u konzultaciji s restauratorima očuvani te su prezentirani u podu podruma, pokriveni su staklom i označeni svjetlom. No bilo je još neočekivanih otkrića. 

Stari cigleni bunar u vrijeme izgradnje nije služio za vađenje vode, već kao hladnjak za čuvanje hrane, a njegov izvorni oblik prezentiran je interaktivno. FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

 

“Našli smo jedan stari cigleni bunar koji u vrijeme kad je izgrađen nije služio za vađenje vode, nego je bio hladnjak za čuvanje hrane. Sve smo te stvari očuvali i revitalizirani i one su doslovno u svom izvornom obliku dostupni oku naših posjetitelja. S novim tehnologijama pokušavamo na moderan i interaktivan način svim našim posjetiteljima, a posebice djeci i mladima, dočarati sve ljepote koje smo kroz povijest imali, koje smo očuvali i imamo ih i danas. U Centru na jednom mjestu pričamo priču o našoj Županiji da bismo na taj način pozvali i poslali naše posjetitelje i turiste da odu na te lokacije, da vide i istraže sve te znamenitosti. Cilj nam je da odu upoznati i neke manje poznate lokacije, a ne samo naše turističke bisere poput Trakošćana ili Staroga grada u Varaždinu. Imamo puno dvoraca, kurija i utvrda, potičemo i na aktivni turizam uz Dravu ili Ravnu Goru i Ivančicu, gdje su planinarske i biciklističke staze ili uzletišta za paraglajding. Dakle, potičemo ih na aktivni turizam ili da posjete brojno prirodno, kulturno i povijesno blago koje imamo u Županiji. Centar je otvoren 12. svibnja i do danas ga je posjetilo preko četiri i pol tisuće turista. Tijekom pet godina, koliko traje program, besplatan je ulaz za sve posjetitelje”, istaknuo je Mališ. 

 

A kako posjetitelji reagiraju na modernu tehnologiju kojom je Centar opremljen? “Svi su vrlo pozitivni, a ono što ih fascinira je upravo ta moderna tehnologija koja uistinu djeluje vrlo dojmljivo. Od vulkana koji je rekonstrukcija nekadašnjeg vulkana i ispušta lavu do špilje Vindije koja je poznata po vrijednostima koje su unutra pronađene. Tu je i veliki zmaj koji prema legendi čuva Trakošćan. Na interaktivnom panelu s brojnim fotografijama i videomaterijalom turisti se mogu upoznati s onim što danas nudimo. Svjesni smo da nemamo ono što imaju morske županije, one imaju veliki priljev turista u sezoni, što im je sreća, ali na neki način i problem u dijelu godine kad nije sezona. Mi se stvarno moramo jako truditi da s brojnim projektima, manifestacijama, aktivnostima u prirodi i našom kulturnom i povijesnom baštinom budemo ‘turizam 365”, odnosno da privučemo turiste tijekom cijele godine. Brojni domaći i europski projekti donose novac koji pomaže razvoju turizma i zato se na njih prijavljujemo i moramo se prijavljivati i dalje. Mislim da je to ispravan model, pogotovo za nas kontinentalce koji na taj način možemo privući više turista i ponuditi im zanimljive sadržaje”, zaključio je Mališ.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.