VINA IZ BUDUĆNOSTI U Bedenici otvoren prvi Eco-Wine Festival, gostuje izvrsna svjetska ekipa

Autor:

Photo: Eco-Wine Fest Bedenica/Facebook/Vedran Metelko

U Bedenici kod Svetog Ivana Zeline u petak je otvoren prvi Eco-Wine Festival, okupio je neke od najeminentnijih hrvatskih ekoloških vinara te vinarije iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije, a prvakom izložbe proglašena je austrijska vinarija Hafner.

„Čestitam nagrađenim vinarima i svim sudionicima festivala. Bitno je da se pokaže da ekološko vinarstvo čini razliku, da ono može proizvoditi visokokvalitetna vina te da ima obećavajuću budućnost“, rekao je Josef Markus Wuketich, veleposlanik Austrije u Hrvatskoj.

Dodao je da Austrija ima 1238 ekoloških vinarija i čak 22 posto vinogradarskih površina koristi se za ekološki uzgoj vinove loze. To Austriju svrstava među vodeće zemlje u ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu, istaknuo je.

Još se ne možemo mjeriti s Austrijancima

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak, rekao je kako se Hrvatska još ne može pohvaliti brojkama kakve imaju Austrijanci, ali idemo u tom smjeru.

“Cilj nam je povećati segmente ekološke poljoprivredne proizvodnje i ekološke proizvodnje vina. Vinska se omotnica koristi i više nego što je njome predviđeno, pa ćemo ubrzo otvoriti i novi natječaj za ulaganje u vinarsku proizvodnju i opremanje vinarija. Vinarima želim što više hektolitara vrhunskih vina s naglaskom na ona ekološka“, istaknuo je Majdak, otvarajući Eco-Wine Fest.

Posjetitelji tijekom dvodnevnog festivala mogu obići izložbene štandove 20-tak vinara koji predstavljaju i prodaju svoja ekološka vina te ona koja su u prijelaznom razdoblju ishođenja ekološkog certifikata.

„Osnovna ideja festivala bila je pokazati da ekološka vina nisu ništa lošija od onih konvencionalnih. Štoviše, ekološka su i bolja“, rekao je Dražen Bedeković, vinar Vina Bedekovich i idejni začetnik Eco-Wine Festa.

Njegovu je inicijativu na festivalu pozdravio i Ivan Enjingi, jedan od najcjenjenijih hrvatskih vinara, koji se ekološkim vinogradarstvom bavi već godinama.

Na otvorenju Eco-Wine Festa sudjelovali su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, načelnik općine Bedenica Slavko Cvrlja i zamjenik predsjednika udruge Bregovita Hrvatska i vinar Bolfan Vinskog vrha Tomislav Bolfan.

Jako međunarodno ocjenjivačko povjerenstvo

Za ocjenjivanje vina bilo je zaduženo međunarodno ocjenjivačko povjerenstvo čiji su članovi vinski stručnjaci koji ocjenjuju i vina na najuglednijim svjetskim vinskim natjecanjima kao što su Decanter, Mundus Vini i Concours Mondial de Bruxelles.

Prvakom izložbe proglašena je austrijska vinarija Hafner.

Festivalski šator smješten je ispred Kulturnog centra Bedenica, u ponudi su, pored ekoloških vina, ekološki sokovi i prigodna jela, a organizirani su i koncerti grupe Vatra i Soul Fingers.

Među izlagačima na Eco-Wine Festu su vinarije Bolfan Vinski vrh, Braunstein, Chresno, Čegec, Enjingi, Glavica, Ivanić, Kopjar, Lovrec, Ortenberg, Plavinci, Rizman, Terra Madre i Bedekovich. Svoju ponudu ekoloških vina predstavljaju i tvrtke Lu-Ma Ekskluziv te SomMar Adria.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.