VINSKI BIZNIS Ni istraga o sukobu interesa nije omela privatni posao državnog tajnika Milatića. Prihodi njegova OPG-a rastu

Autor:

Ivo Milatić

Davorin Visnjic/PIXSELL

Ivo Milatić, dugogodišnji državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva zadužen za energetiku za kojeg se pretpostavlja da će ostati i u ovom sazivu Vlade, a možda i prijeći na još neku bolju funkciju, pod istragom je Povjerenstva za sukob interesa za dva slučaja.

Naime, u svibnju 2023. godine objavljena je priča o procvatu vinskog biznisa OPG-a Milatić koji je bio povezan s uspješnim ugovaranjem distribucije vina u trgovačkom lancu Konzum, koji posluje u okviru Fortenova grupe u kojoj je najutjecajniji vlasnik Pavao Vujnovac, ujedno i najveći igrač na hrvatskoj energetskoj sceni. Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, bio je – i još uvijek jest – zadužen upravo za energetiku.

Potencijalni sukob interesa

Ministri su se mijenjali, a on je postojano ostajao na dužnosti državnog tajnika, pa je dočekao na toj poziciji i novog ministra gospodarstva (kojem je potpala energetika), Antu Šušnjara, piše Forbes Hrvatska.

Nakon što se pregledom njegove imovinske kartice iz godine u godinu utvrdilo da je prihod Vina Milatić značajno rastao upravo u razdoblju kad je potpisao ugovor s Konzumom, nužno se nametnulo pitanje je li se možda dužnosnik, koji se uz sve obveze u Ministarstvu stigao posvetiti i vinima, našao u sukobu interesa.

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su da je predmet otvoren 22. svibnja iste godine, dakle, prije punih godinu dana.

Povjerenstvo još ‘prikuplja podatke’

Forbes Hrvatska je stoga provjerio kako napreduje taj predmet, jer je u siječnju ove godine za Milatića otvoren još jedan predmet, vezan za njegovo druženje u klubu Mint, gdje se našao za istim stolom s investitorima u obnovljive izvore energije, a o čijim projektima je on osobno u prilici donositi odluke.

No, slučaj iz svibnja prošle godine, lijep zamah prodaje vina Milatić koji je potencijalno vezan za ugovaranje poslova s Konzumom – još uvijek nije riješen. Forbesu je odgovoreno da je Povjerenstvo još “u fazi prikupljanja sve potrebne dokumentacije i sagledavanja prikupljene dokumentacije kako bi utvrdilo jesu li ispunjene pretpostavke za daljnje vođenje postupka“.

“Ukoliko Povjerenstvo utvrdi postojanje pretpostavki za daljnje vođenje postupka isto će, sukladno članku 42. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“, broj 143/21 i 36/24), zatražiti očitovanje obveznika te će potom predmet uvrstiti na dnevni red neke od budućih sjednica“, stoji u pisanom odgovoru.

Nije poznato, dakle, gdje je zapelo, odnosno, jesu li obje uključene strane – Vina Milatić i Konzum, bile spremne Povjerenstvu predstaviti detalje ugovora, jer na novinarski upit to nisu bili spremni, ističe Forbes Hrvatska.

Milatić negira sukob interesa i veze s Vujnovcem

Ugovori sa svim našim kupcima poslovna su tajna i nismo u mogućnosti javno iznositi bilo koje ugovorne odredbe ili detalje koji definiraju poslovni odnos”, odgovorio je Milatić na novinarski upit prije godinu dana.

Na pitanje o potencijalnoj povezanosti ekspanzije njegovih vina u Konzumu s njegovom povezanošću s Pavlom Vujnovcem, jer ga se smatra pripadnikom “pro-Vujnovac” mreže dužnosnika u državnim institucijama, Milatić je odgovorio da “Pavla Vujnovca poznaje isključivo kroz svoj profesionalni rad u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, vezano za poslove koje obavlja i nadležnosti koje ima kao državni tajnik”.

I na direktno pitanje smatra li situaciju u kojoj ugovara prodaju svojih vina s Konzumom potencijalnim sukobom interesa odgovorio je odlučnim nijekanjem.

“Sukladno članku 17. stavcima 3. i 4. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, svakom državnom dužnosniku je dozvoljeno bavljenje samostalnom poljoprivrednom djelatnošću. Isto tako, sukladno Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, državni dužnosnici nisu dužni, za razliku od državnih službenika, obavijestiti čelnika tijela niti tražiti njegovu suglasnost za obavljanje samostalne djelatnosti”, odgovorio je Ivo Milatić prije godinu dana.

Poticaji od Agencije za plaćanja u poljoprivredi

No, Povjerenstvo će ipak imati zadnju riječ.

Forbes Hrvatska podsjeća na podatke koji su se mogli rekonstruirati iz imovinske kartice.

Tako je za 2022. godinu Ivo Milatić, osim plaće od 2275,40 eura neto, prijavio i prihod od samostalne poljoprivredne djelatnosti od 230.744,31 euro godišnje.

Supruga dužnosnika Milatića je prijavljena na OPG-u, na plaću od tisuću eura mjesečno. Primili su i državne poticaje od Agencije za plaćanja u poljoprivredni prilično značajnog iznosa, od 46.048,97 eura.

Snažan rast prihoda od OPG-a

Kroz prijave podataka u imovinskoj kartici može se pratiti lijepi rast prihoda od OPG-a, ocjenjuje Forbes Hrvatska.

Godinu dana prije prijavljenog prihoda od 230.000 eura, prijavljen je prihod od 1.433.749,20 kuna, odnosno približno 190.000 eura.

U 2017., godini u kojoj je postao državni tajnik, OPG Ive Milatića donosio mu je nešto više od 100.000 eura godišnje, a 2015. godine – samo 30.000 eura.

Paralelno s dužnosničkom karijerom i bavljenje energetikom, rastao je i prihod OPG-a, te su vina, koja nisu bila do trenutka ulaska na police Konzuma poznata među vinskim znalcima, za 2022. godinu donijela značajnu zaradu. A u kolovozu 2022. godine Vina Milatić su objavila na svojim društvenim mrežama da ulaze u sve Konzumove i Super Konzumove trgovine diljem Hrvatske.

Novi uzlet prihoda u godini u kojoj se pojavila sumnja na sukob interesa

Uvidom u novopopunjene podatke u imovinskoj kartici Ive Milatića, otkriva se da je i u godini u kojoj se pojavila sumnja u sukob interesa biznis s vinima ostvario novi uzlet. Neto iznos prihoda za 2023. godinu od Milatićevog posla s vinima iznosio je 290 180,72 eura, odnosno  60.000 eura više nego godinu prije.

ACCIONA ENERGIJA: ‘Državni tajnik Milatić preko svojih prijatelja je tražio 50 tisuća eura od direktora ugledne španjolske tvrtke’

Zanimljivo je i to da je upravo u godini kada se otvorio predmet o potencijalnom sukobu interesa jedno Milatićevo vino, Premium Plavac mali, dobilo i srebrnog Decantera, doduše uz još 128 drugih hrvatskih vina.

Do tog trenutka su, naime, vina Milatić bila na policama dućana na najboljim pozicijama, uz boce nagrađivanih vina renomiranih vinara za koje se mogu naći i ozbiljne recenzije priznatih enologa, iako su bila gotovo posve nepoznata u populaciji ozbiljnijih vinoljubaca, zaključuje Forbes Hrvatska.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.