VIJENCI I KAKTUSI ‘Popularna kockica’ – u vrijeme diktature nitko nikad nije rabio ovaj slatki termin

SJEDNICA SABORA

Petak, HRT 4, 9.40

Svojim današnjim vođenjem sjednice g. Reiner još nije zaslužio čast da ga se zove predsjednikom Sabora. Gospon Reiner imali su tremu – što zvuči kao loš vic, ali nama koji smo ga gledali kako posrće po dnevnom redu svoje prve prave sjednice nije bilo do šale. Ovaj liječnik, akademik i hrvatski državni skijaš najprije je rekao pogrešno ime (Šime umjesto Stipe) uz prezime općepoznatog žarkog diskutanta g. Petrine. Zatim je zaboravio utvrditi je li u dvorani dovoljan broj zastupnika, pa je to učinio naknadno, kad ga je upozorio neki novi službenik.

VETERANI MIRA

Subota, HRT 1, 12.26

Sveučilišni profesor dr. sc. Matej Meštrić (84), rođen u selu Presečnom, projektant je vodotornja u Vukovaru, onog sa 640 rupa od granata. Prilog o ovom gospodinu iz Hrvatskog zagorja, okolica Novog Marofa, dakle: Varaždin, napravila je novinarka Ana Marija Šantl. Njen sugovornik je onakav kakvih nema previše: napravio je nešto u životu, ugodan, simpatičan, topao i srdačan. Vodotoranj bi trebalo obnoviti ali tako, preklinje g. Meštrić, da sve rupe ostanu otvorene.

RUKOMET; FRANCUSKA – HRVATSKA

Subota, RTL TV, 18.15

Sve je bilo jasno i prije utakmice: mlada hrvatska momčad, za sada bez ijedne titule, nema nikakve šanse protiv Francuza koji su tamo neki trostruki pobjednici (na Olimpijskim igrama, svjetskom i europskom prvenstvu). Reporter Filip Brkić ipak je osjetio potrebu javno raspirivati domoljublje (kao svojedobno Predrag Matvejević bratstvo i jedinstvo, dijagnozu tada, prije 40 godina, odmah dao pjesnik Dane Dragojević). Po uzoru na najdrskije sportske reportere HRT-a, g. Brkić je bodrio “nas” i “naše”, čak je i nakon prvih trideset minuta bio optimist, kad je već i zadnja šuša (npr. Ivan Starčević) mogla vidjeti da će ti Brkićevi “naši” izgubiti s deset razlike. Uz totalno suvišnog Filipa Brkića utakmicu je komentirao suvereni Zlatko Saračević. On se nije dao uvući u navijačke zvizdarije rodoljuba F.B. Komentirao je rukomet, tj. ono što se vidjelo na terenu.

PATROLA NA CESTI

Nedjelja, HRT 1, 20.05

Pedeset minuta ničega – to je sadržaj prve od pet epizoda tipično gnjavatorske serije “Patrola na cesti”. U njoj se ne događa ništa. To ništa sastoji se od dugih pogleda i kratkih rečenica. Npr. ajd’ uđi, popij, moja sućut, moš’ me minjat večeras (idem švercat marihuanu iz Ercegovne), pa zar vam nije dosta duvan i viski, nego još i to. Ukratko: umrla mater u Vrgorcu, pa je sin Jozo milicionar, pardon policajac (Krešimir Mikić), došo iz Zagreba u rodno misto na materin sprovod i na karmine di se ije i pije. Brat Frane (Slavko Sobin) tu živi s gospođom (Nataša Janjić) i dicom, a tu je i mučaljivi ćaća, friški udovac (Mate Gulin, onaj iz “Pisma ćaći”). Kako se čini, producenti “Patrole na cesti” dogovorili su plaćanje po epizodi jer to može biti jedini razlog za snimanje ovog remek-djela, e onda se i događa da na samom svršetku glavni junak Jozo javlja bratu Frani da je zatražio premještaj i da će živjeti s ocem. Bilo bi nestvarno lijepo da se ovaj najavljeni povratak dogodi već u prvoj sekundi, ali hrvatsko filmsko i TV stvaralaštvo ne voli kad se nešto priča. Ono prikazuje atmosferu, ali ne besplatno.

SAMO KULTURNO, MOLIM

Nedjelja, HRT 1, 22.26

U razgovoru o preseljenju vlade iz Banskih dvorah u bivšu “zgradu društveno-političkih organizacija” (SKH i SSRNH) novinarka Kamenski je za ovo omraženo sjedište Saveza komunista i Socijalistčkog saveza radnog naroda upotrijebila izraz “popularna kockica”. U vrijeme diktature nitko nikad nije rabio ovaj slatki termin, to je došlo poslije, npr. sada, što je u potpunoj suprotnosti s naslovom emisije.

TREĆA DOB

Ponedjeljak, HRT 1, 11.15

Ugledna sindikalistica gđa Jasna A. Petrović još je u petak navečer na Prvom programu HRT-a, u grozoti zvanoj “Uvijek kontra”, vrlo jasno rekla da su opljačkani oni budući umirovljenici koji svoj novac sada daju u Drugi stup. Pametna urednica “Treće dobi”, gđa Mršić, vjerojatno je već tada, prije petka, angažirala prejasnu gđu Petrović koja nam je svima lijepo rekla da je europski funkcionar Donald Tusk lijepo rekao da se u Drugi stup ne isplati ići onima koji imaju plaću manju od tisuću eura, dočim “kod nas svi lažu”. Točno.

VIJESTI

Ponedjeljak, HRT 4, 13.00

Predsjednik Sabora, hrvatski državni skijaš Reiner, ušao je u neku saborsku sobu gdje su sjedili branitelji i njihov novi ministar g. Crnoja. Za ovu svečanu prigodu, HDS Reiner, tj. Hrvatski državni skijaš poznat po nedavnom incidentu na granici, nije došao prigodno odjeven. Možda i zato gotovo nitko nije ustao, nego su se braća borci sjedeći rukovali s predsjednikom Sabora. A možda je tu riječ samo o nedostatku osjećaja za protokol. Sigurno je jedino to da se predsjednik Sabora pojavio u kariranom sakou neke osnovne ugasle boje.

Komentiraj