Patrik Macek/PIXSELL

VIDEO/UŽIVO: NASTAVAK SABORSKE RASPRAVE Sinčić “Agrokor je jedna mala država u državi”

Sjednica Hrvatskog sabora, na kojoj se raspravlja o prijedlogu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, tzv. Lex Agrokora. Jutrošnja sjednica bila je prilično burna, a što se događalo možete pročitati OVDJE.

U 15 sati nastavljena je saborska sjednica. Za riječ se javilo 10 klubova zastupnika i 24 pojedinčanih zastupnika. Sjednica bi mogla potrajati do dugo u noć.

UŽIVO:

15:40 Mostov nikola Grmoja rekao je da bi se hrvatskoj Vladi trebalo više vjerovati, jer nie istina da radi za banke, koje su ‘redom bile protiv ovog zakona’. Naglasio je kako je “cijeli vrh Mosta išao na premijeru filma ‘Gazda'”, a neki SDP-ovi zastupnici govorili su da ne treba puno o tome govoriti.

15:35 “Nema nikakve garancije, niti kod Alvareza niti kod Vladinog povjerenika”, istaknuo je Sinčić i zaključio kako je sve dosad stvorilo atmosferu nepovjerenja prema državi.

15:30 Branimir Bunjac kaže kako je ključni problem pravednost, odnosno nepostojanje pravednosti u Hrvatskoj. Kakvo je ovo društvo ako zakon nije jednak za sve!”, poručio je Bunjac.

15:25 Ivan Pernar upitao je zašto Vladi nije stalo do 340 tiduća blokiranih i zašto se oni ne smatraju sistemskim problemom. “Ovdje se radi kvazi sistemsko rješenje, zamrznut će se obveze Agrokora, a obveze dobavljača neće biti zamrznute”, kaže.

“Pozivam građane da počnu pružati otpor lošim politikama”, odgovorio je Sinčić.

15:20 Miro Bulj mu je odgovorio da je Todorić ‘produkt politika koje su 20 godina paradirale kroz Sabor’. “Sve vlade davale su mu iz proračuna velike novce. Trebamo imati rješenje, dati neki amandman, nešto što će potaknuti rješenje problema”, rekao je.

Sinčić je dodao da je nacionalna sigurnost definitivno ugrožena. “to se tiče pravnog okvira, ovaj zakon je pisan za mali broj velikih firmi. Neću podržati ovaj zakon, zato što ne štiti male proizvođače, zato što ne traži odgovornost za ratno profiterstvo i nezakonje”, istaknuo je.

“Bojim se da ova kriza ne uguši malu i srednju proizvodnju. Upitno je i hoće li biti rebalansa, hoće li se nakon ove krize proračun uspjeti zakrpati ili ćemo morati ići na rebalans”, rekao je Sinčić

15:10 Ivan Vilibor Sinčić govorio je u ime Kluba zastupnika Živog zida. Poručio je da je Agrokor ‘jedna mala država u državi’.

“Toleriralo se plaćanje bonovima, nema tko nije rekao da je to protuzakonito. Je li im se što dogodilo? Ništa”, rekao je Sinčić, dodajući da su mali proizvođači generacijama gradili svoja imanja, a Todorić je Belje kupio za kunu”, rekao je Sinčić.

Dodao je kako ostaje pitanje – za koga će ‘igrati’ Alvarez.

15:00 Završena je stanka. Prva rasprava je ona kluba zastupnika Živog zida

Komentiraj