Marijan Susenj/PIXSELL

Pustinjski skakavci i dalje uništavaju poljoprivredna zemljišta u Keniji

 

Pustinjski skakavaci su ponovno napravili materijalnu štetu na poljoprivrednim zemljištima u Keniji.

Iako je broj skakavaca u Africi, Bliskom istoku i Aziji nakon novih zaprašivanja sada manji, ova pojava još uvijek zabrinjava. Ističe se kako je ovo najveće najezda skakavaca u posljednje vrijeme te se govori o mogućoj nestašici hrane u određenim regijama.

Ukupno dvadeset okruga u Keniji je izravno ugroženo ovom pošasti kukaca, koji su se zbog toplog vrememena i velikih kiša u istočnoj Africi počeli razmnožavati u većem broju. Kiše i poplave su smanjile djelotvornost pesticida i rezultat je bio rast populacije skakvaca u velikom broju.

Portal TRT World je došao do podatka kako je dio skakavaca došao čak iz Jemena. Naglašava se kako su oni vrlo pokretljivi i u jednom danu mogu prevaliti velike udaljenosti. Strahuje se kako bi mogli ugroziti veća i važnija poljoprivredna zemljišta.

Ujedinjeni narodi navode kako je ovo moguća ozbiljna “prijetnja za sigurnost prehrane i izvore prihoda” u nekim dijelovima nerazvijih afričkih i azijskih država. Očekuje se kako će tijekom proljeća biti zaustavljeno daljnje razmnožavanje skakavaca.

Komentiraj