VIDEO: U Hrvatskoj šest novooboljelih, ukupno 2125, preminula još jedna osoba

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

Šefica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević izvijestila je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 6 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 2125 oboljelih.

Obavljeno je 41930 testiranja, u posljednjih 24 sata 877. Od jučer je preminula jedna osoba u Klinici za infeltivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ u Zagrebu, pa je ukupan broj preminulih 86, na respiratoru ih se nalazi 13, dok je ozdravilo 1641. Hospitalizirano je 195 osoba.

Voditelj Nacioanlnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da će danas donijeti dvije odluke o popuštanjima. Dopustit će se rad autoškola, rekao je Božinović. “Također, izvan snage se stavlja odlula o karanteni i kućnoj izolaciji za vozače međunarodnog transporta”, rekao je Božinović.

Za obje odluke Stožer će izraditi i pripadajuće preporuke.

U Zagrebu je preminula ženska osoba rođena 1949. godine, koja je imala niz kroničnih bolesti, otkrila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Capak je komentirao slučaj zaraze na Braču. “Pacijent se liječio u Splitu, vratio se u Nerežišće. Više osoba ga je posjetilo kući. Od tih osoba je jedna pozitivna. Pacijent je premješten u dom na Braču. Iz predostrožnosti je uzeto 40-ak briseva”, rekao je Capak i dodao da je situacija pod kontrolom.

Capak je komentirao i više zahtjeva ugostitelja. “Mi smo pripisali stroge mjere koje se tiču higijene i dezinfekcije. Tu nema spornih elemenata. Ima jedna razlika, a to je da je bilo rečeno da će se pustiti samo oni koji imaju terase. Međutim, mi imamo puno ugostitelja bez terasa, donijeta je odluka da će se pustiti u rad i oni koji nemaju terasu”, objasnio je.

Na novinarsko pitanje o propusnicama, Božinović je odgovorio: “Najvažnija je povoljna epidemiološka situacija. To će se razmotriti do 11.5. To bi značilo nastavak ovog povoljnog trenda, mi ćemo donijeti odluku koja može ići prema potpunom ukidanju”.

Božinović je komentirao i odluku o otvaranju škola. “Bio sam na vladi, pozivam vas da popratite što su o tome rekli Divjak i premijer. Vjerujem da će ona nakon sjednice dati dodatna objašnjenja”, rekao je.

Na pitanje o cateringu, Capak je kazao: “Oni su radili i sada dostavu. A što se tiče proslava i većeg broja ljudi, to moramo propisati, to je nešto drugačije od ugostiteljskih objekata”.

Komentiraj