SANJA MAJOR: “Nedopustivo je da država korisnicima domova za starije krši ustavna prava o glasanju”

 

Ravnateljica zagrebačkog Doma zaklade Lavoslava Schwartza, Sanja Major, upozorila je da će korisnicima tog doma biti onemogućeno glasovanje na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Državno izborno povjerenstvo, naime, izdalo je uputu da birački odbori neće odlaziti u ustanove socijalne skrbi koje nisu određene kao posebna biračka mjesta. “Odluku o posebnim biračkim mjestima donijela je ministrica Bedeković i time su osobe, koje nisu smještene u točno tim ustanovama s popisa nadležnog ministarstva, stavljene u nepovoljan položaj i ne mogu glasovati”, ističe Major.

Prema uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, korisnicima je zabranjeno izlaziti izvan ustanova, ‘osim u medicinskim i izvanrednim ili opravdanim okolnostima’.

“Ovime smo stavljeni u apsolutno nemoguću situaciju gdje teoretski možemo pustiti korisnike izvan doma, no ako se bilo što loše dogodi, snosimo odgovornost jer postupamo protivno službenim uputama epidemiologa, a s druge strane, starijim i bolesnim osobama koje nisu smještene u ‘odabranim’ domovima na ovaj se način uskraćuje njihovo ustavno pravo”, upozorava.

Major ističe da imaju 24 osobe koje bi željele glasati na izborima. Od toga, njih šestero ima prebivalište na adresi doma, dvoje ima prebivalište izvan Zagreba i glasovalo bi u Križanićevoj te njih 16 koji bi glasovali na drugim biračkim mjestima diljem Zagreba.

“Sve smo podatke dostavili prema uputama i mogli su se organizirati izbori za sve naše korisnike, kao i za sve druge starije osobe koje su smještene u domovima i to uopće nije tako komplicirano. A ne može biti niti epidemiološki problematično ako se pridržavaju svih propisanih mjera”, poručuje.

Dakle, ustanova je dobila uputu da pošalju nadležnom uredu popis osoba koje žele izaći na izbore, ako spomenuta ustanova nije biračko mjesto, što nije. Popis je dostavljen, ali ukoliko korisnici odu glasati na ‘normalna’ biračka mjesta, to se, pak, kosi s odredbom epidemiologa o privremenom ograničavanju izlaska korisnicima izvan prostorija. Doista nemoguća situacija.

“U nekoliko sam navrata razgovarala s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Gradskim izbornim povjerenstvom, no i dalje je na snazi uputa DIP-a da birački odbori neće dolaziti u ustanove koje nisu određene kao posebna biračka mjesta. Apeliram na epidemiologe, DIP, Ministarstvo, na sve aktere u državi da svim svojim građanima osiguraju njihova ustavna prava, da im omoguće glasovanje na parlamentarnim izborima u nedjelju”, kazala je za Nacional.hr Sanja Major.

Cijelu izjavu Sanje Major možete pogledati i na  našoj Facebook stranici.

Korisnicima domova za starije onemogućeno glasovanje.

Posted by Nacional News Magazin on Thursday, July 2, 2020

Komentiraj