VIDEO: Prošlo je dvadeset godina od pogiblje Tupac Shakura

facebook.com

Tupac Shakur ili 2Pac preminuo je 13. rujna 1996. godine u Las Vegasu.

Dvadeset godina poslije, uzor je novom naraštaju rap umjetnika, njegov lik krasi najneobičnija mjesta na Zemlji, a “nastupio” je i na koncertu kao hologram.

“Više od svega bio je simbol egzistencijalne tjeskobe siromašnih i ljudi na rubu društva”, ističe Khaled M., sin libijskih disidenata i raper, otkrivajući razloge Tupacova vrtoglavog uspona.

“Bio je glas onih koji glasa nisu imali”, dodaje mladić. “I danas mislim da je, kao nijedan umjetnik hip-hopa prije njega, mogao reproducirati svoj glas u svem svojem bogatstvu, dubini i osjećaju”, rekao je.

Još se sjeća kako se iznenadio kada je, došavši 2011. godine u Libiju nakon pada diktarora Moamera Gadafija, na zidovima, daleko od Amerike, ugledao raperov lik.

Utjecaj pjevača prepoznatljivog po marami koju je nosio oko glave, ne smanjuje se. Zahvaljujući širokoj paleti osjećaja i načinu na koji ih je izražavao, njegove su pjesme rušile kulturne i zemljopisne granice.

Njegovim nasljednikom se proglasila palestinska hip-hop skupina DAM te iranski, afrički i istočnoeuropski raperi.

No nije uvijek bio pozitivan uzor. Tijekom građanskog rata u Sijeri Leoneu pobunjenici su nosili majice s Tupacovim likom. “Hit ‘Em Up” – oda nasilju – bila je njihova ratna himna.

Dana 7. rujna 1996. godine, Tupac Shakur je s više hitaca ranjen u Las Vegasu. Ozljedama je podlegao u bolnici šest dana poslije.

Njegova pogibija još nije sasvim rasvijetljena i ostavlja prostora najrazličitijim pretpostavkama. Redovito ga “viđaju” živog, kao i Elvisa.

Godine 2002. Los Angeles Times je nakon kontroverzne istrage zaključio da su ga metcima izrešetali Cripsi, jedna od dviju velikih bandi u Los Angelesu.

Ubijen je u 25. godini života, u vrijeme svađe rapera zapadne obale, čiji je predvodnik bio i onih s istočne. Njihova je perjanica bio Notorious B.I.G koji je ubijen šest mjeseci nakon Shakura.

Nasilje je imalo veliku ulogu u životu i u glazbi Tupaca Shakura. “Me Against the World” je bio prvi album na vrhu američke ljestvice hitova čiji je autor bio u zatvoru. Shakur je služio kaznu za silovanje.

Međutim, karijeru je počeo kao plesač u skupni Digital Underground i bio je jedan od rijetkih rapera koji je otvoreno osuđivao nasilje nad ženama.

U 1990-im, na vrhuncu svoje karijere, bio je priznat i kao glumac i snimio je nekoliko filmova.

Tupac – čija je majka Afeni aktivno sudjelovala u pokretu Crne pantere i dala mu ime po posljednjem vladaru Inka – nije dugo razmišljala da se uključi u rješavanje problema koji su mučili i još muče, crnačku zajednicu.

Poruka nije bila originalna, ali ju je Tupac odašiljao na nov način, u vrijeme kada je hip-hop stjecao svjetsku popularnost.

Jedan od najneobičnijih trenutaka u Tupacovu “životu nakon smrti” svakako je bilo njegovo “pojavljivanje” na pozornici na festivalu u Coachelli 2012. Na tom je koncertu “nastupio” u obliku holograma, slike načinjene laserom.

Unatoč njegovu utjecaju i mnoštvu obožavatelja koji njeguju uspomenu na njega, službena priznanja su rijetkost zbog upitne ostavštine ovog umjetnika.

Istaknimo kako će poznati glumac Johnny Depp u tek dolazećem filmu Brada Furmana tumačiti ulogu detektiva Los Angeles Police Departmenta, Russella Poolea, čiji glavni zadatak je riješenje slučaja ubojstva Tupaca Shakura i Notorious B.I.G.-a.

S nestrpljenjem očekujte film ‘Labyrinth’…

https://youtu.be/UiotmG8Lwqw

https://youtu.be/xTze2x8RGtU

Komentiraj