VIDEO Plenković na sjednici Vlade: “Jakuševec postaje problem – i za radnike i za građane”

Autor:

7.12.2023., Zagreb - 269. sjednica vlade Republike Hrvatske. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da će o Jakuševcu Vlada razgovarati s predstavnicima Grada Zagreba te dati doprinos u pronalaženju rješenja jer je to odlagalište, na kojem su se u manje od dva mjeseca dogodila dva odrona, postalo problem i za radnike i  za građane.

“Što se tiče rješavanja ovog pitanja, mi ćemo razgovarati s predstavnicima Grada i dati svoj doprinos pronalaženju rješenja ovog odlagališta otpada koje očito sada postaje i ozbiljan problem, čak i u smislu sigurnosti radnika, ne samo u smislu nezadovoljstva naših sugrađana koji žive u blizini Jakuševca”, rekao je premijer na sjednici Vlade.

No, poručio je, pitanje i odgovornost za to je prije svega na razini Grada.

U zadnjem odronu otpada koji se dogodio u ponedjeljak, drugom po redu u manje od mjesec dana, ozlijeđena su tri radnika, među kojima jedan teže.

Premijer je izrazio žaljenje što se to dogodilo i podršku njemu i njegovoj obitelji.

“U ovom trenutku nema niti jednog novog slučaja ASK, mjere funkcioniraju”

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u uvodu sjednice Vlade vezano uz bolest afričke svinjske kuge (ASK) kazao kako u ovom trenutku nema niti jednog novog slučaja bolesti, što znači da mjere koje se provode funkcioniraju, a svinjogojcima će biti kompenzirana šteta koju su pretrpjeli.

Rekao je kako ga je ministrica poljoprivrede Marija Vučković jutros izvijestila da u ovom trenutku nema niti jednog novog slučaja bolesti. “Već nekoliko dana epidemija je smirena, što znači da su mjere ograničenja zona koje su se poduzimale u suzbijanju i kontroli bolesti funkcionirale”, rekao je.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako je kazao, u stalnoj komunikaciji s nadležnim službama Europske komisije koje revidiraju i gledaju mjere koje se provode, planove i naredbe te sve ono što se poduzima.

“Apeliramo na sve da budemo strpljivi, a da se u međuvremenu maksimalno pridržavamo mjera kako ne bi došlo eventualno do daljnjeg širenja bolesti”, rekao je premijer.

Ponovio je da je politika Vlade snažna potpora svinjogojcima, poljoprivrednicima, hrvatskom selu, osobito Slavoniji. Podsjetio je kako je do sada isplaćeno 7,5 milijuna eura za više od 1.200 posjednika svinja, a danas kreću isplate dodatnih pet milijuna eura. Dakle, ukupno 12,5 milijuna eura za oko 1.300 posjednika kako bi se nadoknadila šteta zbog eutanaziranih životinja, kazao je Plenković.

Naveo je kako je eutanazirano 35 tisuća svinja, što je tri posto od ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj, kojih je 950 tisuća.

Vlada će i dalje, kako je kazao, dati nalog resornom Ministarstvu da rade na provedbi svih mjera koje se tiču kompenzacije propuštene buduće gospodarske dobiti, interventnih mjera te onih posebnih aktivnosti vezanih uz održavanje tradicionalnih običaja u vremenu svinjokolje koja traje u ovim trenucima.

Što se tiče prosvjeda Plenković je iznio podatak kako je jučer bilo 18 prosvjednika, a danas ih je 20. Ponovio je kako razumiju da je ljudima kojima se dogodila zaraza na gospodarstvima teško no da mogu računati da će im se kompenizirati šteta. Vlada je tu, država je tu, sredstva su tu, mjere su tu i oni će biti kompenizirani za štetu koju su pretrpjeli, poručio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.