Plenković najavio rješenje za stadion Maksimir: Evo što će sve dobiti Nadbiskupija za zemljište

Autor:

08.01.2020., Zagreb - Fotografija stadiona Maksimir iz zraka. Photo: PIXSELL

PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada na sjednici u četvrtak riješiti pitanje zemljišta stadiona Maksimir a o čemu se konkretno radi upitan je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić.

“Radi se o dva sporazuma koji će Vlada potpisati sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom. Na temelju Zakona o povratu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, Nadbiskupija, koja je podnijela zahtjev za povrat zemljišta u Maksimiru, bit će obeštećena kroz 10 lokacija u gradu Zagrebu za izgradnju crkava i drugih vjerskih objekata”, rekao je Bačić.

Riječ je, kaže, o pet lokacija u vlasništvu Grada, četiri u vlasništvu privatnih osoba, a jedna u mješovitom.

U zamjenu za Maksimir, Kaptol dobiva 11 crkava

Sve će te lokacije preuzeti država. One koje su u gradskom vlasništvu zamijenit će državnima, a privatne će čestice otkupiti i sve na kraju prenijeti Nadbiskupiji u zamjenu za zemljište u Maksimiru, nad kojim se ne može provesti restitucija jer je odavno u drugoj funkciji.

Grad je suglasan da se na tim česticama grade vjerski objekti, što je moguće i po Generalnom urbanističkom planu pa će se, ističe Bačić, potpisivanjem ovih sporazuma konačno stvoriti pretpostavke za izgradnju novog stadiona, koji je vladinom odlukom ranije proglašen građevinom od nacionalnog interesa.

“Dogovore smo sada priveli kraju, na zadovoljstvo svih triju strana”, zaključio je Bačić u razgovoru za Večernji list.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.